Felip Puig alerta que si no canvia el règim autonòmic, Catalunya s'haurà de plantejar el dret a decidir
Puig veu "difícil" retallar despeses de la Generalitat per sobre del 12%, com va reclamar Zapatero a Mas
BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha advertit avui que si aquesta legislatura no és la de la "ruptura" amb un model autonòmicque no dona satisfacció a Catalunya, caldrà "plantejar seriosament això del dret a decidir". En declaracions a Catalunya Ràdio, Puig ha renegat del model del "cafè per a tothom" i l'ha descrit com a "federalitzant, autonomista i que no dóna resposta a Catalunya": "Ens ofega econòmicament i representa una amenaça cap al nostre model educatiu o cap a la nostra connexió internacional", ha dit en referència a les polèmiques sobre la immersió o la gestió de l'aeroport del Prat.
El conseller Puig també ha alertat que "serà difícil" que la Generalitat pugui retallar les despeses per damunt del 12% -ha apujat el llistó fins el 12%, després que el Govern hagués parlat del 10%-, com va reclamar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al president de la Generalitat Artur Mas. És més, ha demanat que el govern espanyol apliqui les mateixes mesures que Zapatero exigeix a Catalunya.
L'"eliminació" dels 80
D'altra banda, Puig ha justificat la necessitat de mantenir els 80 quilòmetres per hora a les entrades de Barcelona durant aquesta setmana perquè es donen unes condicions meteorològiques excepcionals, que es donen només "un parell de cops l'any com a molt". Segons Puig, l'anticicló ha arribat acompanyat de la inversió tèrmica i de l'absència de vent a l'entorn de la capital catalana, i la combinació d'aquests tres factors "ha comportat una bombolla" que ha fet recomanable rebaixar la velocitat màxima a les carreteres per reduir el nivell de contaminació.
Puig confia que "aquest cap de setmana o a principis de la setmana que ve" ja pugui augmentar-se la velocitat màxima en aquestes vies, i ha insistit que el Govern ha "eliminat la zona 80": "S'han suprimit tots els trams que el tripartit va posar a 80, i tornem a la situació anterior a l'1 de gener del 2008", ha assegurat. I ha afegit: "Si algú pretenia que per la Diagonal, per la Gran Via o pels túnels de Vallvidrera es pogués entrar a Barcelona a 120, s'equivocava".
El responsable d'Interior ha tret importància a l'expedient que ha obert la Fiscalia per investigar els nivells de contaminació de Barcelona, ja que considera que es tracta, simplement, d'un "expedient més", que només té per objectiu "veure de quina manera s'estan complint o incomplint" les exigències europees en matèria de contaminació atmosfèrica. Però, a més, Puig ha insistit que "no hi ha correlació directa entre els 80 quilòmetres i la contaminació", ja que els estudis han ignorat aspectes com "el pla renove". "La limitació indiscriminada i absurda a 80 només era un debat ideològic", ha afirmat.
Finalment, Puig s'ha referit també a la destitució de David Rodríguez com a director del Servei Meteorològic de Catalunya -que ha carregat amb duresa contra el Govern per intentar la supressió dels 80-, i ha assegurat que "ja feia dies que sabia que seria cessat", perquè era "un càrrec de confiança de l'anterior govern". En aquest sentit, considera que les declaracions en què afirma que l'havien destituït per haver criticat la supressió dels 80 quilòmetres per hora "són d'una certa ignorància tècnica i covardia política".