Cimera hispano-francesa a Barcelona
Política22/01/2023

El 63% dels catalans neguen que el Procés s’hagi acabat

Només la meitat es va assabentar de la cimera hispano-francesa a Barcelona

BarcelonaMilers de manifestants independentistes van escridassar els mandataris presents en la cimera hispano-francesa de dijous passat a Barcelona. Reivindicaven la vigència del Procés, en un moment en què hi ha veus que el donen per acabat, moltes de les quals provinents del govern espanyol, començant per la del seu president, Pedro Sánchez. S'ha acabat el Procés? El 63% dels catalans ho neguen. És el resultat de l'enquesta que l'Institut Opinòmetre ha fet per al diari ARA coincidint precisament amb la reunió entre Sánchez i el president francès, Emmanuel Macron, a la capital catalana. Els que estan d'acord amb l'afirmació no arriben al 17%, i hi ha un 20% que no es posicionen.

Cargando
No hay anuncios

No sembla, doncs, que els catalans comparteixin l'opinió de Sánchez, que aquest dissabte des de Valladolid va qualificar de "nostàlgics" els manifestants de dijous i va insistir que representen una minoria, malgrat que la concentració de Montjuïc fos encoratjada pels principals partits i entitats sobiranistes. Tan discutible com si ha arribat o no el final del Procés és l'èxit o el fracàs de la cimera. L'executiu espanyol la considera "històrica" pel tractat d'amistat que es va signar amb França, però gairebé la meitat dels catalans ni tan sols es va assabentar de la trobada bilateral. Només el 56% saben de l'existència de la cimera, i d'aquests, el 57% ni tan sols sap de què s'hi va parlar. Les dones (el 49% estan assabentades de la cimera) i els joves (el 31% entre els menors de 34 anys) són els més desconnectats de l'esdeveniment.

Ara bé, la percepció dels que sabien que els governs espanyol i francès es reunien a Barcelona és en general positiva. El 53% creuen que serà interessant per al futur del país, mentre que un 29% opinen el contrari; i el 63% consideren positiu que Barcelona hagi estat la ciutat amfitriona.

Cargando
No hay anuncios

Pere Aragonès i les protestes

La presència del president de la Generalitat en la salutació inicial de la cimera va generar cert debat perquè el seu partit, ERC, era un dels que s'estaven manifestant a fora. Segons l'enquesta de l'ARA, els catalans tampoc van entendre bé el paper de Pere Aragonès: un 52% el veu poc o gens positiu i només el 28% el veu bastant o molt positiu. Els percentatges són similars quan la pregunta versa sobre la conveniència de manifestar-se contra la cimera. "Està d’acord o en desacord amb els actes de protesta contra la cimera convocats pels partits independentistes, Òmnium, el Consell de la República i l'ANC?" El 36% hi estan a favor i el 52% en contra.

Cargando
No hay anuncios

Sense objectius clars a curt termini ni unitat del moviment, l'independentisme es troba en un impàs que fa que hi hagi qui el considera esgotat. En una entrevista dissabte a Catalunya Ràdio, un dels líders dels inicis del Procés, l'expresident Artur Mas, reconeixia certa desorientació, però llançava una advertència a tots aquells que han passat pàgina: en un moviment de base ciutadana, seran "els catalans a les urnes" els que decidiran quan el donen per acabat.

Fitxa tècnica

El treball de camp el va fer l'Institut Opinòmetre, recollint 500 enquestes telefòniques el 20 de gener del 2023 (l'endemà de la cimera). Per a una confiança del 95,5% (2 sigmes) i sota el supòsit de màxima indeterminació, on P=Q=50, l'error mostral és del 4,38%. La mostra s’ha distribuït de forma proporcional segons grandària de municipi amb quotes creuades de gènere i grup d’edat pel total de Catalunya. S’ha fixat un mínim de 50 enquestes per província. Els resultats s’han ponderat per províncies segons el seu pes poblacional.