El 17% dels catalans veuen probable una Catalunya independent a deu anys vista
El no a la independència (48%) es manté per sobre del sí (44%)
BarcelonaEl no a la independència (48%) es manté per sobre del sí (44%) en l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el primer des que hi va haver un canvi a la direcció de l'organisme. Hi ha diverses novetats en el qüestionari per aprofundir sobre el Procés i, per exemple, s'intenten fer projeccions de futur sobre la independència. El 92% dels enquestats veuen poc o gens probable que Catalunya sigui un estat independent a curt termini (d'aquí a tres anys) i, tot i que el percentatge es redueix quan s'amplia el focus, les percepcions són similars a deu anys vista: el 74% segueixen veient la independència poc o gens probable mentre que sí que entra en els càlculs del 17% dels ciutadans. A curt termini la gran majoria preveuen que es mantingui l'statu quo i, per tant, que tampoc hi hagi millora de l'autogovern, que podria arribar en una dècada, segons el 45% dels enquestats.
No s'acaben aquí les preguntes noves. Una altra intenta determinar quin és el suport a la via pactada, sigui per assolir l'estat propi o per seguir dins d'Espanya. El 60% dels catalans prefereixen que el Procés s'acabi resolent d'aquesta manera: la meitat per construir una Catalunya independent i l'altra meitat per garantir-ne l'encaix a l'Estat. Només l'11% dels independentistes defensen la unilateralitat, mentre que el 9% dels unionistes consideren que no hi hauria d'haver cap negociació. Hi ha un 15% que no tenen una posició definida sobre la independència.
La unilateralitat només és la primera preferència per als votants de la CUP, que en un 55% opinen que no val la pena gastar cartutxos negociant la independència amb el govern espanyol. Un 37% dels votants de JxCat també prioritzen aquesta via, tot i que són majoria (57%) els que creuen que s'ha de donar una oportunitat al diàleg. El percentatge encara és inferior entre els votants d'ERC: només el 14% prioritzen la unilateralitat, mentre que el 70% coincideixen amb la línia dialogant que predica el partit.
I pel que fa al referèndum, els percentatges continuen sent els habituals: un 80% de la ciutadania a favor i un 14% en contra que els catalans tinguin dret a decidir el seu futur.
- Ara fa unes setmanes el CEO publicava una altra enquesta amb una fotografia diferent pel que fa al nivell de suport a la independència. Aleshores el no també estava per sobre però assolia un màxim en la sèrie històrica (52,3%), que en el cas del CEO va començar el 2014. "Considerem que els baròmetres són comparables amb els baròmetres, que és on es manté l'homogeneïtat metodològica", ha explicat el director del CEO, Jordi Muñoz. L'enquesta anterior era una Òmnibus i Muñoz ha detallat que "el fet que no fos una enquesta política, que es fes en un context diferent, que estigués pensada per al conjunt de residents a Catalunya i no només per als que tenen dret a vot", pot influir de manera decisiva. "Des de la primavera del 2019 ens trobem en una situació d'estabilitat", ha reflexionat.