El 52% dels catalans, en contra del pacte que va fer alcalde Collboni
Els simpatitzants del PSC, el PP i els comuns avalen la jugada que va barrar el pas a Trias
BarcelonaCom si fos un capítol final de sèrie d'aquells que busquen sorprendre l'espectador fidel que fa setmanes que està enganxat a la trama (i potser també algun dels guionistes), el 17 de juny el socialista Jaume Collboni va ser proclamat alcalde de Barcelona gràcies als vots dels comuns i del PP. Una maniobra que no es va donar a conèixer fins una estona abans del ple d'investidura, quan tot es preparava perquè Xavier Trias (Junts) aixequés la vara i compartís govern amb ERC. Els comuns, que havien estat molt contundents repetint que no entrarien en cap carambola amb el PP, canviaven de plans i anunciaven que votarien a favor de fer alcalde Collboni. I el PP, que ja s'hi havia ofert si els comuns no l'acompanyaven al govern, també votava el candidat del PSC. Tres setmanes després, l'enquesta de l'ARA mostra que més de la meitat dels catalans (el 51,9%) no van veure amb bons ulls la jugada.
Per què? Sobretot, perquè la del PSC no era la llista més votada (ho defensen el 39% dels crítics), tot i que les normes electorals fixen que serà alcalde qui aconsegueix el suport de la majoria del ple, que a Barcelona se situa en 21 regidors. I que si ningú no obté aquest suport, ho serà el líder de la llista més votada. Aquesta segona opció és la que ja donava per feta Trias per ser investit. Però, amb els vots dels comuns i el PP, Collboni va sumar 23 vots. Més que suficients per ser alcalde.
Els simpatitzants dels tres partits implicats en la jugada són els que la veuen millor, tot i que amb matisos. El 64,1% dels del PSC la valoren bé, però dins el prop de 19,3% de crítics –el 16,6% restant prefereix no pronunciar-se– n'hi ha molts (el 33,3%) que no estan a favor d'haver pactat res amb el PP. I un 20% s'agafen a l'argument que hauria d'haver governat la llista més votada. Entre els simpatitzants del partit d'Ada Colau, que va ser el grup que va acabar decantant la balança a favor de Collboni, el 62,3% estan a favor del que va passar. Una decisió que els comuns justifiquen pel fet d'evitar que hi hagués un alcalde de "dretes" que ja havia dit que revertiria una bona part de l'obra de govern feta. Però tenen un 30% de simpatitzants que no accepten l'argument, la majoria (31,3%) perquè no volien entrar en jugades amb el PP.
Els de Vox, menys crítics
Si es miren els simpatitzants catalans del PP, el 54,5% avalen que el seu candidat a Barcelona, Daniel Sirera, votés a favor de fer alcalde Collboni per evitar el govern de Xavier Trias (Junts) i Ernest Maragall (ERC). Però el 30% no ho veuen bé i l'argument que més repeteixen és que el PSC no era la llista més votada a la ciutat (30%). El segon és que no els agradava la candidatura socialista (20%).
Els més crítics amb la via Collboni són, òbviament, els simpatitzants dels partits damnificats: la critiquen el 92,5% dels que es confessen de Junts i el 74,3% dels d'ERC. I coincideixen en el diagnòstic: la del PSC no era la llista més votada i també hi ha un percentatge alt dels crítics d'aquestes formacions que denuncien que es tracta d'acord "antinatura". Són menys crítics amb la maniobra els partidaris de Vox: el 57,2% diuen que estan a favor de com es va negociar l'alcaldia de Collboni, però un 38% s'hi oposa (un percentatge més alt que el dels simpatitzants dels partits implicats en l'estratègia).