La crisi d'ERC

Més de 400 militants d'ERC se sumen al manifest rovirista per rellevar Junqueras

Vilagrà, Torrent, Sabrià, Vilalta, Sans, Maragall, Puigcercós o Benach firmen un text que demana la "renovació general de la cúpula" del partit

BarcelonaEn plena pugna interna pel lideratge d'Esquerra, més de 400 militants del partit han firmat un manifest que demana una "renovació general de la cúpula dirigent", és a dir, un missatge no explícit dirigit al líder del partit, Oriol Junqueras, que té intenció de tornar-se a postular per liderar la formació si rep l'aval de la militància. En el manifest, els signants demanen el que havia defensat la secretària general del partit, Marta Rovira, en les últimes setmanes: una "transició interna tranquil·la" que suposi un relleu en tots els lideratges de la formació. Rovira ja va dir en l'executiva del 15 de maig que abandonaria el càrrec al congrés del 30 de novembre i va demanar un canvi de cares al capdavant d'Esquerra. Entre els signants hi ha noms com el de l'actual vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; el conseller d'Empresa, Roger Torrent; el viceconseller de Comunicació i Estratègia, Sergi Sabrià; l'expresident del partit Joan Puigcercós; l'actual secretària general adjunta, Marta Vilalta, o la portaveu del partit, Raquel Sans.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És necessària una renovació general de la cúpula dirigent per conduir l'organització cap a un model més coral i col·lectiu, més transparent i amb més participació de la base militant, de l'estructura territorial i dels actius del municipalisme republicà. Per això, fem una crida a dissenyar des d'ara i fins al congrés nacional del 30 de novembre un procés de renovació sobre els principis de la generositat i la inclusivitat", defensen en el manifest, que aposta per una "reflexió profunda i l'entrada d'aire fresc" al partit com a "imprescindibles". "Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l'enorme capital polític acumulat els últims anys", afegeixen. El text també insta a "bastir equips amplis, corals i horitzontals, que tinguin les mans lliures i que assumeixin la responsabilitat del nou projecte polític". L'objectiu de tot plegat, subscriuen els signants, és una "renovació política" que "condueixi a nous consensos socials amplis per a l'exercici del dret a l'autodeterminació nacional".

Cargando
No hay anuncios

El manifest fet públic aquest dilluns suposa un gest de pressió cap a Junqueras perquè abandoni la seva intenció de presentar-se a la reelecció. La prova és que no hi ha cap persona del cercle junquerista que firmi el text: no el signen ni el vicesecretari general de coordinació interna, Oriol López, ni tampoc el secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i comunicació institucional, Juli Fernàndez, o el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena. Tampoc el signen Marta Rovira ni Pere Aragonès, però l'escrit tanca files amb les tesis que tots dos han defensat en les últimes setmanes (i està àmpliament representat pels càrrecs que els fan costat), especialment en la tensa executiva del 15 de maig, on el tàndem Junqueras-Rovira es va trencar definitivament quan la secretària general va apostar per un canvi de lideratges i Junqueras va admetre la seva intenció de continuar al capdavant del partit.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, al consell nacional d'aquest dissabte es van evidenciar les dues faccions que ara mateix s'han dibuixat a la formació: els partidaris d'un canvi de lideratges i que, per tant, Junqueras abandoni el càrrec, i els que defensen que l'ara exlíder del partit es presenti a la reelecció –Junqueras va dimitir dilluns passat per buscar l'aval de la militància per tornar-se a postular el 30 de novembre com a president del partit–. Caldrà veure si, de cara al congrés del 30 de novembre, els crítics amb Junqueras presenten un candidat alternatiu o el partit és capaç d'arribar a la cita amb una candidatura de consens.

Signants i detractors del manifest

Tot i que en el manifest es parla explícitament d'una "renovació general de la cúpula dirigent", un dels signants del text, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha assegurat aquest matí que el text no és un missatge cap a Junqueras, malgrat que ell hagi estat l'únic que s'ha postulat per continuar liderant el partit. "Esperem que Oriol Junqueras, Marta Rovira i Pere Aragonès el puguin signar", ha afirmat en una entrevista a TV3. En declaracions a l'ARA, Aloy ha afegit que tots tres dirigents són "actius" pel partit. El text, subratlla, demana encaminar Esquerra cap a un congrés "tranquil" per renovar una direcció que reculli "totes les sensibilitats". Tot i ser una de les signants, la portaveu d'ERC i vicepresidenta primera del Parlament, Raquel Sans, ha evitat valorar el text en la roda de premsa d'aquest dilluns. Ha assegurat que qui signa ho fa a "títol individual" i que la direcció del partit, tot i haver-ho posat sobre la taula en la reunió d'aquest matí, no ha fet un "posicionament" sobre el text perquè no ha entrat a analitzar-ne "el fons".

Cargando
No hay anuncios

El manifest, però, també ha aixecat crítiques, com la de l'exdiputat al Congrés Joan Tardà, que en un tuit, ha lamentat que el text exigeixi "llançar Junqueras a la paperera". Tardà és una de les veus que públicament s'ha mostrat partidari que l'ara expresident del partit continuï liderant-lo a partir del 30 de novembre. També ho ha fet l'exdiputat i exsenador Miquel Àngel Estradé, que ha acusat els signants del manifest que volen "renovar-ho tot exceptuant ells mateixos, malgrat que molts són profundament corresponsables del model de partit i el gir ideològic i estratègic que els ha dut a l'ensulsiada", ha escrit a X. Precisament, des del cercle junquerista retreuen que bona part dels signants tinguin càrrec al partit.

Cargando
No hay anuncios

Vendrell, Tresserras o Ridao

A banda de Torrent, Sabrià, Vilalta o Sans, el manifest també el signen altres consellers com Ester Capella, David Mascort, Meritxell Serret, Manuel Balcells, Natàlia Garriga i Tània Verge, a més d'altres exconsellers. Hi són, per exemple, Josep Huguet i Marta Cid, així com l'exconseller i exregidor de l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall; l'exvicepresidenta del Parlament Alba Vergés, o càrrecs territorials com l'alcalde de Manresa, Marc Aloy. També firmen el text les diputades al Congrés Teresa Jordà i Pilar Vallugera; la senadora Sara Bailac; la diputada al Congrés i cap de llista d'ERC per Girona el 12-M, Laia Cañigueral, o la vicesecretària general de drets, llibertats i lluita antirepressiva, Marta Vilaret.

Cargando
No hay anuncios

El manifest el subscriuen també diversos càrrecs del Govern, com la cap de gabinet de Pere Aragonès, Helena Ricomà; la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el secretari del Govern, Xavier Bernadí; l'actual director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Joan Ridao, o el secretari de Drets Socials del Govern, Oriol Amorós. S'hi han afegit també exdirigents del partit com l'expresident del Parlament Ernest Benach, o els exconsellers Xavier Vendrell i Joan Manel Tresserras.

El PP podria superar ERC en cas de repetició electoral, segons una nova enquesta

En plena convulsió interna, Esquerra té a les seves mans decidir si investeix Salvador Illa o no. Sense acord amb els socialistes, Catalunya s'encaminaria cap a una repetició electoral i aquest dilluns, precisament, s'ha publicat una primera enquesta en què els republicans recularien encara més respecte al 12-M. Segons el sondeig d'Electomania fet per Crónica Global, el PP (12,2%) podria superar Esquerra (11,2%) en percentatge de vot i els republicans perdrien quatre diputats.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels noms del manifest

Cargando
No hay anuncios
  • Laura Vilagrà<p>Vicepresidenta del Govern en funcions</p>
  • Roger Torrent<p>Conseller d'Empresa i Treball en funcions</p>
  • Sergi Sabrià<p>Viceconseller d'Estratègia i Comunicació</p>
  • Ester Capella<p>Consellera de Territori en funcions</p>
  • David Mascort<p>Conseller d'Acció Climàtica en funcions</p>
  • Meritxell Serret<p>Consellera d'Exteriors en funcions</p>
  • Manuel Balcells<p>Conseller de Salut en funcions</p>
  • Natàlia Garriga<p>Consellera de Cultura en funcions</p>
  • Tània Verge<p>Consellera d'Igualtat i Feminismes</p>
  • Marta Vilalta<p>Secretària general adjunta i portaveu d'ERC</p>
  • Raquel Sans<p>Portaveu d'ERC i vicepresidenta primera del Parlament</p>
  • Marta Vilaret<p>Vicesecretària general de drets, llibertats i lluita antirepressiva</p><p><br></p>
  • Teresa Jordà<p>Portaveu adjunta d'ERC al Congrés</p>
  • Sara Bailac<p>Senadora d'ERC</p>
  • Marta Molina<p>Secretària de moviments socials d'ERC</p>
  • Ernest Maragall<p>Exconseller, exdiputat i exregidor d'ERC</p>
  • Alba Vergés<p>Exconsellera i exvicepresidenta del Parlament</p>
  • Laia Cañigueral<p>Diputada d'ERC al Parlament</p>
  • Marc Aloy<p>Alcalde de Manresa</p>
  • Jordi Castellana<p>Regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona</p>
  • Joan Puigcercós<p>Expresident d'ERC</p>
  • Ernest Benach<p>Expresident del Parlament</p>
  • Josep Huguet<p>Exconseller del Govern</p>
  • Marta Cid<p>Exconsellera del Govern</p>
  • Núria Cuenca<p>Secretària General de Presidència del Govern</p>
  • Helena Ricomà<p>Cap de Gabinet de Pere Aragonès</p>
  • Xavier Bernadí<p>Secretari del Govern</p>
  • Joan Ridao<p>Director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern</p>
  • Oriol Amorós<p>Secretari general de Drets Socials del Govern</p>
  • Xavier Vendrell<p>Exdiputat i exconseller del Govern</p>
  • Joan Manel Tresserras<p>Exconseller i expresident de la Fundació Josep Irla</p>