DIARI DE CAMPANYA DE MADRID

Suprimir l'autonomia, derogar la immersió, recuperar els toros...: les propostes dels qui Aguirre voldria al PP

Vox, la marca més a la dreta del PP, presenta 154 candidatures a les eleccions de diumenge

Els candidats municipals de Madrid. A la dreta, Javier Ortega-Smith, de Vox. EFE
Joan Rusiñol
21/05/2015
2 min

MadridAquesta setmana, Esperanza Aguirre ha demanat, en un debat a televisió, als seus excompanys ultraliberals i ultraespanyolistes de Vox que tornin a "la casa comuna", al PP. Aguirre no és només la candidata a l'alcaldia de la capital espanyola, sinó que és la presidenta del partit a la comunitat autònoma. Per això val la pena aturar-se un moment en aquesta formació que ella voldria integrada a les files populars. Qui són, quants són i, sobretot, què defensen?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit neix a finals del 2013, fruit precisament d'una escissió de la formació que presideix Mariano Rajoy. Són marcadament conservadors en matèria social i aferrissadament liberals pel que fa a la butxaca. El seu president és l'exparlamentari basc Santiago Abascal, que havia presidit la Fundació para la Defensa de la Nación Española (DENAES) –ara n'és vocal–, una plataforma que publica articles com aquest, contra el que anomena "els procediments mafiosos del separatisme antiespanyol". No és gens estrany, doncs, que Vox –que ells defineixen com la "consciència" de la dreta espanyola– faci plantejaments desacomplexadament recentralitzadors. El secretari general és Iván Espinosa de los Monteros, fill de l'alt comissionat de la Marca Espanya.

En aquests comicis autonòmics i municipals presenten, segons les seves informacions, 154 candidatures amb 3.118 candidats a tot l'Estat. De moment, l'èxit electoral no els acompanya. Es van presentar a les eleccions europees del 2014 sense obtenir cap eurodiputat, malgrat que el seu cap de llista era una cara ben coneguda i amb trajectòria a Brussel·les: Aleix Vidal-Quadras. Segons els resultats que recull la pàgina web del ministeri de l'Interior van obtenir 244.929 vots, un 1,56% del total, i es van quedar com la primera de les forces sense eurodiputat, just per sota de Primavera Europea. Aquell resultat va acabar amb la sortida de Vidal-Quadras del partit –que havia presidit– per haver promocionat un apropament a Ciutadans i a UPyD.

Ara, aquest diumenge dia 24, Vox se sotmet a un segon intent de treure el nas a les institucions. No ho tindrà fàcil, sobretot perquè és un partit amb arrelament bàsicament a Madrid i aquí el PP hi presenta una de les cares més a la dreta: Aguirre. Al programa marc autonòmic amb què es presenten no hi ha dubte de quin és el seu ideari –i que la presidenta dels populars madrilenys voldria amb ella.

El primer punt és acabar amb les comunitats autònomes, si bé matisen que és un objectiu "a llarg termini". En un exercici de gradualisme, aposten per anar desmuntant l'estat de les autonomies, començant per tornar les competències d'educació, sanitat i justícia a l'Estat. Una proposta, aquesta última, que no desagrada a la candidata popular. El programa no es queda aquí i, entre les 52 mesures que recullen hi ha la derogació de "totes les lleis anomenades d'immersió lingüística", unificar la legislació sobre tauromàquia per "garantir" que es faran toros arreu de l'Estat i potenciar una "política cultural que recuperi la identitat" –espanyola, s'entén– que serveixi per superar "la rivalitat entre espanyols".

Unes propostes que, la candidata amb més possibilitats de ser la nova alcaldessa de Madrid segons les enquestes, voldria incorporades a "la casa comuna" que presideix Rajoy.

stats