El 15-M aterra amb les seves propostes al Palace
El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, defensa que els bancs retornin els ajuts que van rebre
BARCELONASe li ha fet estrany pujar al faristol en un ambient tan luxós i barroc com el de l'Hotel Palace. Està més acostumat a les places o les aules de la universitat. "Mai havia estat convidat a parlar davant d'un públic com el d'avui", ha assegurat el candidat d'En Comú Podem, l'historiador i activista Xavier Domènech, només arrencar la seva conferència convidat pel Nueva Economía Fórum. Obrir-se a nous públics i formats i moure's en escenaris desconeguts és vital per donar-se a conèixer i aglutinar nous suports. Prou ho sap el líder de Podem, Pablo Iglesias.
Domènech s'ho ha pres com si fos una 'master class' per exposar el model econòmic i social que defensarà en la campanya de les eleccions del 20-D, que no s'ha estat de subratllar, per si algú en tenia algun dubte, que és "esquerranós". L'objectiu: acabar amb la "devaluació interna" que s'ha produït al país arran de la crisi i que ha derivat en una "ruptura" del pacte social, motiu pel qual, segons ha dit, han emergit forces com En Comú Podem i gent com ell han decidit fer el salt a la política.
L'austeritat, ha assegurat Domènech, ha quedat demostrat que no era la millor fórmula per superar la crisi i ha reivindicat superar-la fugint de les "velles receptes". D'entrada, ha demanat que els 61.000 milions d'ajuda directa que van rebre els bancs siguin retornats "progressivament". Fins ara, ha recordat, només han retornat un 4% quan els bancs ja han sortit de la crisi i tenen beneficis mentre la ciutadania encara en pateix les conseqüències. "No està clar que el sistema financer tingui com a prioritat nodrir l'economia productiva", ha lamentat. I ha afegit que no deixa de sorprendre'l que cap partit reivindiqui el retorn d'aquests diners.
En Comú Podem també aposta per crear una banca pública que garanteixi el crèdit a l'economia productiva i social, així com incrementar el salari mínim fins al 60% del salari mitjà. Bonificacions fiscals per a les empreses que reinverteixin en el teixit productiu, una política específica pels autònoms i la petita i mitjana empresa i una renda complementària de 600 euros per aquelles persones que no tenen cap ingrés són altres de les propostes que porten en el seu programa. Domènech també ha assenyalat el "pla de transició energètica" com una aposta vital de futur. Anecdòtica ha estat la seva defensa sobre la legalització de la marihuana.
Tot això en paral·lel a la reivindicació d'un referèndum per decidir el futur de Catalunya en el qual es voti independència sí o no. Quina papereta introduiria ell a la urna? Ho ha deixat en suspens. Principalment perquè considera que la seva decisió anirà en funció del "debat concret que es produiria en el marc del referèndum", ja que, al seu parer, només en un escenari en què la votació sigui ja una opció real es podrà discutir sobre les possibles terceres vies. "Vinc d'una tradició política que creu que Catalunya ha de tenir una sobirania plena que li permeti decidir sobre tot, però que també és bo de tenir sobiranies compartides", ha afirmat.