12 d'octubre: "Jo avui treballo"
L'auge sobiranista alimenta el "res a celebrar" per la Hispanitat. Ajuntaments i centres educatius decideixen obrir portes i fer activitats no lectives
BarcelonaUna dotzena d'ajuntaments, escoles i entitats com Òmnium, la Intersindical CSC i sindicats d'estudiants han convertit avui, Dia de la Hispanitat en un dia laborable qualsevol. També el Govern, que no participarà en els actes de celebració a Madrid, ha fet bona la màxima "12 d'octubre, res a celebrar", que simbolitza el rebuig a la Hispanitat.
Centres d'ensenyament
"No ens sentim espanyols i no creiem que hàgim de celebrar la Hispanitat, i menys en un moment com el que viu el país. Tampoc pel genocidi que representa. De fet, si fos una festa catalana, tampoc la voldríem celebrar". Així ho explica a l'ARA Laia Mauri, alumna de primer de batxillerat de l'IES La Llauna de Badalona. Per iniciativa de la Laia i un grup de companys, i amb l'adhesió de 380 alumnes dels 540 que té el centre, han organitzat, amb l'ajut de l'ANC i alguns professors que s'hi han adherit, una jornada de formació, col·loquis i debats. Un professor del centre, Daniel Nomen, explica que la direcció i part del professorat es va sentir "engrescat" pel fet que fossin els alumnes els que prenguessin la iniciativa. Més democràtica que la resposta d'un grup d'ultres, que van reaccionar amb pintades a la porta del centre: "'Viva España" o "'Separatistas terroristas'" i esvàstiques nazis. I un tuit de l'alcalde, Xavier García Albiol (PP), en què qualificava la iniciativa −la dels alumnes, no pas les pintades− de "patètica" i "impresentable". Dotze de la quarantena de professors han donat suport explícit a la iniciativa, mentre que uns altres hi ha donat suport, però no han pogut assistir a la jornada. Al consell escolar ningú s'hi va oposar frontalment.
L'ambient entre els alumnes aquest divendres ha estat festiu i reivindicatiu alhora. En el seu manifest, els estudiants consideren que el motiu principal per anar a l'institut un dia com aquest és per "coherència". "Especialment en els últims dies ha quedat patent que l'encaix –Catalunya-Espanya– és totalment impossible" i, a més, es commemora una data en què milers d'indígenes americans van ser "assassinats per les tropes de l'imperi espanyol", que van "imposar per la força la seva cultura i la seva religió amb interessos estrictament econòmics". "Cap país se n'hauria de sentir orgullós". Durant el matí es faran tallers de teatre i plàstica, debats, xerrades i projeccions de documentals polítics.
Els alumnes de l'IES La Llauna es van inspirar en l'escola de Montellà, a la Cerdanya. La direcció del centre va considerar que era una "incoherència nacional" celebrar la Hispanitat en un moment com l'actual, i juntament amb professors i pares van decidir no fer festa el 12. Després de Montellà, el boicot a la Hispanitat s'ha anat propagant.
"Què carai hem de celebrar?", es pregunta Marc Codina, director de l'escola Casals-Gràcia de Manlleu (Ososna). La direcció i els professionals de l'escola Casals-Gràcia han decidit treballar aquest dia 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, i el 6 de desembre, Dia de la Constitució. En un comunicat, el centre diu que "seguiran l'horari amb tota normalitat" per "plantar cara i demostrar que la voluntat del poble català està per sobre de les imposicions de Madrid", tot i que remarquen que no faran classes curriculars ni lectives. La previsió és que facin debats, discussions i activitats de suport escolar. Expliquen que el poble català "anhela la llibertat de poder decidir el futur de la nació catalana", però que "l'estat espanyol, ignorant el desig d'independència d'una gran majoria dels catalans demostrada el passat Onze de Setembre, no només s'ha mostrat hostil als nostres drets, sinó que ha augmentat els atacs contra els nostres senyals d'identitat".
També una bona part del professorat de l'Escola d'Art Superior de Disseny de Vic anirà a treballar aquest divendres, "en desacord al fet que aquest dia sigui contemplat com a festiu al calendari". En un comunicat, el centre ha explicat que els alumnes estan convidats a compartir aquest dia de treball amb els professors, de manera que durant el matí es duran a terme activitats acadèmiques, però que "en cap cas no s'avançarà matèria continguda al programa del curs, sinó que es treballaran temes vinculats a la història de l'art i a les visites previstes a museus i exposicions".
A l'escola Sant Jordi de Bonmatí (Selva), divuit dels dinou mestres del claustre han decidit anar a l'escola i han programat un seguit d'activitats. Hi haurà botifarrada i lectura de manifest i han convidat els alumnes i els pares a anar-hi. L'AMPA i l'Ajuntament hi donen suport. La direcció argumenta que és una acció davant "els atacs" del govern espanyol a l'escola en català.
L'escola Joaquim Vallmajó de Navata (Alt Empordà) també tindrà portes obertes a petició de l'AMPA. Els pares han organitzat un seguit d'activitats de caire cultural i tradicional i la direcció els ha autoritzat a fer ús del centre. No obstant això, els professors no hi seran −a menys que algú hi vulgui anar a títol personal−, i no es farà classe.
A la Universitat de Girona, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga per al dijous i pretén compensar el dia perdut fent classe el divendres. No obstant això, el rectorat ha explicat que el dia 12 d'octubre figura com a no laborable en el calendari laboral i que totes les facultats estaran tancades. La voluntat dels estudiants és fer accions simbòliques, com fer classe a les portes d'algun centre o del rectorat.
El departament d'Ensenyament no ha de donar autorització a les escoles per obrir avui, ja que segons han explicat fonts de la conselleria tenen una "autonomia de centre" que els permet prendre aquesta decisió. Malgrat això, els centres no poden fer activitat lectiva, sinó que aquells que decideixin obrir les seves portes hauran de fer altres activitats.
Ajuntaments
Els municipis de Viladamat (Alt Empordà) i Celrà (Gironès) −tots dos governats per la CUP− han aprovat mocions que estipulen que el 12 d'octubre és dia laborable. En el cas de Celrà, s'ha demanat als treballadors que notifiquin si aniran a treballar, i, els que ho facin, tindran festa per Sant Jordi. La moció de Viladamat, que no va rebre el vot en contra de cap regidor, recull que tant el Dia de la Hispanitat com el 6 de desembre seran dies laborables. Els treballadors podran intercanviar-los per Sant Jordi (23 d'abril) i el 9 d'Octubre, la Diada del País Valencià. A Girona, l'Ajuntament estarà tancat de cara al públic, però els treballadors que ho vulguin podran anar a treballar. L'equip de govern ha acordat compensar-los amb un altre dia de festa.
Les oficines dels ajuntaments osonencs del Brull, Calldetenes i Seva estaran obertes al públic aquest 12 d'octubre, com si es tractés d'un dia feiner qualsevol. L'alcalde de Seva, Èric Vila (Unió Municipal), ha explicat a l'ACN que han decidit no fer festa per "coherència nacional i sentit comú", mentre que l'alcalde del Brull, Ferran Teixidó (Ara Brull), ha explicat que han pres aquesta decisió perquè "Espanya ens dóna motius cada dia". En aquest cas, la brigada municipal també treballa.
D'altra banda, l'Ajuntament de Ripoll ha decidit mantenir les instal·lacions obertes durant els dies de la Hispanitat i la Constitució perquè aquells que ho desitgin puguin anar a treballar. Segons han explicat des del consistori, es donarà "llibertat de decisió" a tots els treballadors. Aquesta iniciativa se suma al fet que, fa poques setmanes, el consistori s'hagi declarat territori català lliure. La capital del Ripollès, governada per CiU, també forma part de l'Associació de Municipis per la Independència i ha hissat l'estelada al pal de manera permanent fins que Catalunya esdevingui un estat propi.
Un altre ajuntament que també ha decidit obrir portes aquest 12 d'octubre com si no es tractés d'un dia festiu és el d'Arenys de Munt. D'aquesta manera, el primer municipi que va acollir una consulta sobre la independència de Catalunya també ha decidit sumar-se a la llista de consistoris que no tanquen pel Dia de la Hispanitat. En la moció on es va declarar territori català lliure, Arenys de Munt va instar el Parlament que el 12 d'octubre sigui dia laborable. Ara han pres la decisió de no fer festa aquest dia per "coherència".
El CAP de Sarrià de Ter també obrirà
Pel que fa als centres sanitaris, el departament de Salut ha assegurat que la d'obrir portes o no el 12 d'octubre és una decisió de cada treballador i el seu centre de treball. Salut no ha donat cap indicació als Centres d'Atenció Primària (CAP) ni a altres centres sanitaris, ja que en principi és un dia festiu, i en el cas que algun professional decideixi treballar, serà per una decisió personal.
Una desena de professionals del CAP de Sarrià de Ter (Gironès) han decidit anar a la feina. Els metges que volen treballar han demanat que els programin visites de pacients. Entre el personal que ha dit que anirà al seu lloc de treball hi ha infermers, metges i personal administratiu.