Partits

De 0 a 20 euros al mes: quant costa militar en un partit?

Els comuns no cobren quota, mentre que ERC és qui fa pagar més dels que tenen representació parlamentària

BarcelonaConvergència havia arribat a superar els 40.000 militants i el PSC els 30.000, però les xifres ja fa temps que són molt més modestes a Catalunya. Avui els socialistes, amb poc més de 12.000, ocupen la primera posició del rànquing, amb els comuns no gaire lluny, i cap altra formació arriba als 10.000 militants. Els afiliats segueixen sent la base dels partits: en són els quadres, ocupen els òrgans de direcció i en la majoria dels casos aporten uns recursos necessaris per fer quadrar els balanços. Però quant costa afiliar-se a un partit a Catalunya? La mitjana és de 7 euros mensuals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Comencem pel més barat. Catalunya en Comú no té quota ni per als simpatitzants ni per als militants. Són els únics amb representació parlamentària que no paguen per formar part de la formació, cosa que ajuda a explicar que tinguin més de 12.000 inscrits, com el PSC. Això sí, hi ha una quota voluntària de mínim 6 euros mensuals: paguin o no, tots tenen els mateixos drets per escollir i ser escollits càrrecs interns o participar en els debats. Tampoc Podem ni Sumar fan pagar res als seus associats. "Partits que sorgeixen dels moviments socials com aquests tres canvien el paradigma perquè ja no exigeixen una quota, sinó ser membres actius dels seus nuclis", exposa Andreu Paneque, membre de l'Observatori dels Partits Polítics de Catalunya (OPCAT) de la UPF.

Cargando
No hay anuncios

I és que els partits es nodreixen sobretot de les subvencions públiques que reben a l'obtenir representació i també de les aportacions dels seus càrrecs, que abonen una part del sou a les seves arques. "Les quotes són unapart irrisòria del finançament general. Si ara mateix els partits deixessin de rebre subvencions, moririen com li va passar a Unió quan va perdre la representació", sentencia el politòleg. A tall d'exemple, dels 10,5 milions que va ingressar ERC el 2021, només 1,05 provenien dels militants, mentre que 7,9 van arribar en forma de subvenció i 800.000 de les aportacions dels seus representants públics.

Quotes dels militants per partits
En euros mensuals
Cargando
No hay anuncios

Precisament ERC és el partit amb representació al Parlament amb una quota més cara. Els militants republicans paguen 11,40 euros al mes (uns 140 euros anuals), i hi ha una quota reduïda de 5,70 per a jubilats, persones a l’atur i estudiants. Els segueixen de ben a prop Junts, la CUP i Ciutadans, que fan pagar als seus afiliats 10 euros al mes. Els juntaires, però, donen l'opció als afiliats que ho vulguin d'abonar 20 o 50 euros al mes. La quota de simpatitzant és de 25 euros cada any. La formació juntaire no ofereix descomptes per als col·lectius més vulnerables, com sí que fa el partit taronja, que cobra la meitat als menors de 25 anys, als aturats i als pensionistes.

La CUP tampoc ofereix quotes reduïdes, però sí quota de simpatitzant, tot i que també es pot ser-ho sense pagar. Els simpatitzants, però, no tenen dret a vot. La formació anticapitalista, que és assembleària, no té una aportació estàndard, però la mínima són 7 euros al mes –que van a les arques del partit– i normalment 3 euros més que van a cada assemblea local (que pot fixar una quantitat superior). Entre tot, doncs, els cupaires paguen 10 euros.

Cargando
No hay anuncios

Socialistes i populars amb les tarifes més econòmiques

El PSC i el PP, al seu torn, són els partits que presenten les tarifes més econòmiques. Els socialistes cobren 70 euros a l'any als seus militants, uns 5,8 euros al mes. Els populars encara tenen una quota més econòmica, de 20 euros a l'any als seus associats, que mensualment representen 1,60 euros. Vox estableix un pagament mensual de 9 euros, però també una quota contributiva mitjançant la qual l'afiliat més motivat aporta una quantitat de 25 euros mensuals. La formació ultra espanyola és, en tot cas, qui fa pagar menys als col·lectius amb menys recursos, amb un preu reduït de 3 euros al mes.

Cargando
No hay anuncios

Una altra formació d'extrema dreta, però en aquest independentista, és, en canvi, qui fixa el preu més alt per afiliar-se de tots els partits analitzats: Aliança Catalana, de Sílvia Orriols, fa pagar 20 euros mensuals als seus militants. "Per a nosaltres les quotes són imprescindibles per assegurar la viabilitat econòmica del partit i cobrir les despeses del dia a dia", assenyalen fonts de la direcció d'Aliança, que ho justifiquen per la manca de representants i subvencions. Sí que ofereixen una quota reduïda de 10 euros als menors de 30 anys, als aturats, als pensionistes i a les famílies nombroses i monoparentals. La formació de la qual es va escindir Orriols, el Front Nacional de Catalunya (FNC), fa pagar als militants 8,3 euros en una quota de 25 euros cada trimestre. En el seu cas també ofereix quota de simpatitzat de 15 euros trimestrals.