Posen en marxa un mapa interactiu per recollir indicis de presència d'ossos
Vol ser una eina a favor de la coexistència del plantígrad al territori
El Departament de Territori i Sostenibilitat conjuntament amb Forestal Catalana ha impulsat en marc del projecte Poctefa LOUPO el mapa d'indicis d'os a Catalunya. Es tracta d'un mapa interactiu que posa a disposició de la ciutadania totes les dades d'indici de presència d'os al territori. Tal com han donat a conèixer des de la Generalitat, fins ara les dades disponibles que es podien consultar a través de la web del Departament i del Conselh Generau d'Aran s'introduïen de forma manual. Amb la digitalització de tot el procés, ara a través d'una aplicació mòbil els tècnics de camp poden introduir de forma àgil i ràpida les dades al moment.
Tots els tècnics i agents rurals encarregats del seguiment d'os bru disposen d'un dispositiu mòbil amb una aplicació per l'entrada d'aquestes dades. Un cop el tècnic de camp introdueix i envia les dades des de l'app, aquestes van a parar a una base de dades geogràfica central de forma instantània. El geoportal publica les dades que es van enviant a la base de dades central. S'hi poden consultar les dates dels indicis, el tipus i la seva validació. El mapa no dona la ubicació exacta de l'indici –cal recordar que l'os és una espècia protegida, en perill d'extinció–, sinó que n'informa de les característiques i el situa en una quadrícula de 8x8 km. Totes les dades s'actualitzen cada 24 hores.
A més de facilitar informació en un termini molt curt de temps sobre els indicis d'os a la ciutadania en general, el mapa també vol ser una eina de millora en l'afavoriment de la coexistència de l'os amb el sector primari local.