Cerdanya abans del Tractat dels Pirineus

A finals d'any s'obrí una escletxa de claror amb la publicació del llibre 'La Cerdanya de 1603'

29/01/2021
2 min

Després d'un 2020 nefast per al món de la cultura, amb centenars de presentacions, exposicions, publicacions i actes cancel·lats, a finals d'any s'obrí una escletxa de claror amb la publicació del llibre La Cerdanya de 1603, el tractat del Comtat de Cerdanya de Joan Trigall

Per què hauríeu de tenir aquest llibre a la vostra tauleta de nit? Doncs perquè descriu la vall cerdana abans del Tractat dels Pirineus i malgrat n'hem llegit alguns fragments aquí i allà, mai abans s'havia publicat íntegrament. De fet, tal com s'explica a la introducció, la transcripció d'aquest manuscrit ja s'havia intentat fer altres vegades per Antoni Deulofeu, el Mossèn Jaume Martí, el mossèn Salvador Galceran, Sebastià Bosom o Oriol Mercadal. A més, aquest llibre omple un buit en la bibliografia de Cerdanya, ja que del segle XVII en sabem ben poca cosa. L'heu de llegir perquè gaudireu amb les descripcions exhaustives de Puigcerdà, de la vall cerdana, de l'economia del moment i també de les pinzellades etnogràfiques, com ara quan descriu la gent de Cerdanya com a amorosa, hospedable y bel·licosa, muy amiga de su patria... També ens deixa una bonica imatge de la vall cerdana descrita com una galera que tiene laproa hazia poniente y lapopa hazia Levante [...]. Los remos parece que figuran las muchas valles que tienen por todas partes. Fins i tot els amants de la muntanya hi trobaran algunes descripcions detallades d'ascensions, entre elles el Puigpedrós i probablement el Carlit. Tot plegat ens transporta en el temps, però segueix essent fàcil reconèixer la vall i la seva gent.

L'edició és a càrrec de la directora de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Erola Simon Lleixà, i de l'arxiver municipal de la Seu d'Urgell, Lluís Obiols Perearnau. Ambdós acompanyen la lectura amb la biografia de Joan Trigall i amb centenars de notes a peu de pàgina que ens ajuden a entendre el context en el qual va ésser escrit el llibre i ens aporten informació rellevant i fonts per consultar en cas que vulguem ampliar els nostres coneixements en el tema.

Llegiu-lo, gaudiu-lo i sobretot, no us oblideu de compartir-lo.

stats