Els Mossos detenen un home relacionat amb la mort per enverinament de l'ós Cachou

Un dels investigats oferia informació restringida sobre els moviments dels óssos

Imatge de l'os Cachou mort. / AGENTS RURALS
Ara Pirineus
12/12/2020
3 min

ViellaAgents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Pirineu, conjuntament amb agents rurals i amb la col·laboració del Consell General d'Aran, van detenir el 19 de novembre un home de 31 anys i en van citar com a investigat un altre per la seva presumpta relació amb la mort de l'ós Cachou a Les, a la Vall d'Aran.

Des del cos han recordat que els fets es remunten al 9 d'abril, cap a les 14 hores, quan agents de Medi Ambient del Consell General d'Aran i membres del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya van localitzar el cos sense vida de l'ós Cachou a la zona de Sobrepera al terme de Les. L'ós Cachou, nascut l'any 2015 i equipat des de l'any 2019 amb un collar transmissor de posició GPS, havia donat senyals de mortalitat per manca de moviment el dia 31 de març.

El cos era en una zona amb molt pendent, i de l'anàlisi ocular de l'indret es va apreciar que l'ós hauria caigut d'un desnivell i hauria quedat en una posició no natural. El cos estava totalment rígid però no estava inflat ni feia olor i, per l'observació de la fauna cadavèrica, feia poc temps de la seva mort. Des d'aquell moment es va iniciar una investigació per poder aclarir les causes de la mort. Es van recollir diferents mostres de femtes, es va estudiar l'estat del cos i es van analitzar possibles indicis relacionats amb el cas situats a la zona on es va descobrir el cadàver.

La necròpsia aclareix les causes de la mort

Un cop preses les primeres mostres es va procedir a l'extracció del cos amb helicòpter –atesa la dificultat orogràfica del terreny– i traslladar-lo a la Universitat Autònoma de Barcelona per practicar-li la necròpsia. El Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) de la UAB va fer una necròpsia preliminar el dia 10 d'abril, on es van observar unes ferides facials compatibles amb un traumatisme provocat per un altre ós, però de caràcter lleu i sense afectació a estructures vitals. Així mateix, es van obtenir diferents mostres biològiques del cadàver per poder fer una anàlisi toxicològica i histopatològica per poder determinar si la seva mort podia estar relacionada amb la ingesta de substàncies tòxiques.

L'Institut Nacional de Toxicologia, un cop analitzades les mostres, va determinar la presència d'etilenglicol, un producte químic present en elevades concentracions (90-95%) en els anticongelants dels vehicles. Amb totes les dades analitzades es va poder determinar que la mort de l'ós s'havia produït entre els dies 8 i 9 d'abril i que l'enverinament s'hauria produït entre els dies 26 i 27 del mes de març.

Amb tots les indicis recollits es va confirmar que la mort de l'animal va ser provocada per un enverinament i es va descartar que es produís de manera casual. Per aquest motiu es van obrir diligències penals al jutjat de Viella. En aquest moment es va iniciar una investigació conjunta entre el Cos d'Agents Rurals i el Cos de Mossos d'Esquadra –amb la col·laboració del Consell General d'Aran– per poder identificar i localitzar els autors del fet.

Accés a informació restringida sobre la mobilitat dels óssos

Fruit de les indagacions, els investigadors van poder determinar que hi hauria cinc persones que podrien estar implicades en la mort de l'animal, les quals havien pogut estar a la zona, durant el confinament pel covid-19, per ser de la zona o per motius molt concrets. Els agents van constatar que una d'aquestes persones estaria facilitant, de manera no autoritzada, informació a tercers sobre els moviments dels óssos per la zona, informació que només podia ser aconseguida per personal que controlés els moviments dels animals pel seu posicionament GPS. I que una d'aquestes persones estava clarament vinculada amb moviments contra l'alliberament dels óssos al Pirineu, i que fins i tot en diverses ocasions i de manera pública havia manifestat que es podia matar un ós fent ús d'anticongelants.

Davant aquests fets, el 19 de novembre es va establir un operatiu policial que va permetre detenir un home per la seva presumpta implicació en l'enverinament, i citar com a investigat un altre home pels mateixos fets. El procés, que continua obert, també ha permès investigar tres persones més.

stats