Pirineus19/02/2021

L'arxiu de les valls d'Àneu suma mig centenar d'imatges de la construcció de les centrals hidroelèctriques

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu les ha rebut de la Fundació Endesa

ARA Pirineus
i ARA Pirineus

Esterri d'ÀneuEl Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha rebut 443 imatges històriques per part de la Fundació Endesa que documenten la construcció de les centrals hidroelèctriques de les Valls d'Àneu a la dècada dels 50 del segle XX. Gràcies al conveni signat entre les dues entitats, les fotografies passaran a formar part de l'arxiu de l'entitat cultural. Les fotografies il·lustren la construcció dels salts d'aigua de les centrals hidràuliques d'Espot, Esterri i la Torrassa. Amb aquesta incorporació, les imatges s'afegeixen als més de 8.500 documents gràfics de l'arxiu públic del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, que es pot consultar en aquest enllaç.

Entre les imatges cedides s'hi poden veure la construcció de les canonades forçades que alimenten la central hidroelèctrica d'Espot o de la presa que forma l'embassament de la Torrassa. Malgrat estar alimentades per rius diferents (riu Escrita en el cas de la d'Espot i riu Noguera Pallaresa, en el cas de la Torrassa), totes dues centrals hidroelèctriques comparteixen edifici, estant la de la Torrassa dins de les instal·lacions de la d'Espot, una característica que les fa singulars.

Cargando
No hay anuncios

El patrimoni fotogràfic

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, destaca que "la iniciativa suposa una bona pràctica per fer créixer el nostre patrimoni fotogràfic, que explica i il·lustra la història del nostre territori". Fins ara, la col·lecció fotogràfica formava part del Fons Històric d'Endesa (que es troba dins la Fundació Endesa) que, conscient del valor històric dels documents per comprendre el procés d'electrificació de Catalunya, els té catalogats i arxivats.

Cargando
No hay anuncios

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu va sol·licitar a la Fundació Endesa la possibilitat de signar aquest conveni, atesa la importància del patrimoni industrial i hidroelèctric per a la història de les Valls d'Àneu. De fet, el Consell va posar en marxa, ja l'any 1985, l'Arxiu Històric de les Valls d'Àneu, amb la voluntat de recuperar el fons documental dispers i de consolidar, més endavant, un fons que contribuís a cohesionar el territori a través de la imatge gràfica.

L'any 2000 es va crear l'Arxiu d'Imatges del Consell Cultural, que actualment compta amb 8.500 documents gràfics de consulta pública i a disposició de catàlegs i activitats divulgatives. L'objectiu d'aquest fons és doble: d'entrada, contribuir a la recuperació de l'imaginari col·lectiu i, també, posar en relleu el llegat i la importància de la història en la vida d'un territori a través de la fotografia. Uns objectius que també comparteix la Fundació Endesa.