El Consell de l'Alt Urgell demana que els ens locals puguin invertir els superàvits
El ple tomba una moció de Compromís relacionada amb l'atenció domiciliària
La Seu d'UrgellEl ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat per unanimitat aquest dijous una moció en defensa de la suficiència financera dels ens locals. Tal com recull Ràdio Seu, el text emplaça el Govern espanyol a modificar l'actual regla de despesa i a permetre que els ajuntaments i d'altres ens locals disposin dels romanents i superàvits que han aconseguit els darrers anys i els puguin utilitzar per fer front a les despeses sobrevingudes per la crisi del covid-19.
Al ple, la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, també ha explicat les diferents mesures que està impulsant l'ens per fer front a la crisi del covid-19. Així, ha indicat que el Consell Comarcal ha signat l'addenda al contracte programa amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per adequar les actuacions d'ambdues administracions a les noves realitats i a la millora dels Serveis i, d'aquesta manera, poder implementar mesures extraordinàries en relació amb l'impacte social de la pandèmia. Aquestes mesures abasten, en el cas de l'Alt Urgell, els serveis d'atenció domiciliària i els sistemes de resposta urgent per a dones que es troben en situació de violència masclista i per als seus fills i filles. En el primer cas, el Consell Comarcal gestiona una subvenció del departament de 22.843 euros i, en el segon, de 1.120 euros.
Quant a les subvencions de la Diputació de Lleida en relació al servei de teleassistència i urgències socials, el Consell Comarcal disposarà de 42.279 euros, dels quals se'n destinarà 28.510 a urgències socials i 13.769 al servei de teleassistència. Pel que fa a l'àmbit de la salut, la Diputació ha atorgat a l'Alt Urgell un total de 34.000 euros per a actuacions en diversos àmbits.
D'altra banda, el Consell Comarcal ha sol·licitat una subvenció al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), a través de la convocatòria extraordinària del programa Treball i Formació, per poder contractar cinc persones durant nou mesos per a tres projectes diferents: manteniments de senders i treballs forestals, aliments per la solidaritat i digitalització i suport de gestió al CETAP. A més, el Consell contractarà dues persones i una consultoria per a l'elaboració d'un pla de reactivació econòmica a la comarca, gràcies a la subvenció obtinguda de la convocatòria de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front al covid-19.
La presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, també ha assegurat que "estem amatents a les línies de subvenció que estan posant en marxa les diverses administracions per tal de poder-nos presentar a totes i, d'aquesta manera, disposar de recursos suficients per desplegar els programes i les actuacions que facin falta per ajudar les persones que més ho necessiten i per revertir, tan aviat com sigui possible, la crisi econòmica provocada per la pandèmia".
Moció de Compromís
En aquest ple, el grup de Compromís, a l'oposició, també hi ha presentat una moció per mostrar la seva preocupació pel servei d'atenció domiciliària i ha proposat la creació d'una taula de treball formada per representants dels tres partits polítics amb representació al Consell, amb tècnics dels serveis socials i representants del sector de l'atenció a les persones en situació de dependència. Han assegurat que l'objectiu d'aquesta taula seria doble: "conèixer la situació real del Servei d'Atenció Domiciliària i establir plegats objectius i línies de treball de futur per millorar-ne el servei". La moció, però, ha estat rebutjada per part de Junts i ERC, a l'equip de govern.