Ximo Puig reclama un "finançament autonòmic just que faça viable l’autogovern valencià"
El president demana un Parlament espanyol que entengui la "diversitat territorial" com "una riquesa"
ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha aprofitat el discurs en l'acte institucional del Nou d'Octubre d'avui per tornar a reclamar un "finançament autonòmic just que faça viable l’autogovern i assegure el treball i el benestar" dels ciutadans.
Puig ha denunciat que els valencians porten "massa anys" reclamant un finançament "just" i ha exigit un "canvi" a Espanya que acabi amb la "paràlisi institucional" i permeti la conformació "d'un govern estable" i d'un Parlament que entengui "la diversitat territorial" com "una riquesa", a més de garantir "la igualtat entre els espanyols".
El cap del Consell ha afirmat que l'exigència d'un "finançament just" ha esdevingut transversal i ha creat "un poble conscient i unit en la reclamació". En aquesta línia, Puig s'ha felicitat que "el problema valencià" hagi passat a formar part de l'agenda política i mediàtica estatal. "De manera insuficient, però hi ha entrat. Ha deixat, per fi, de ser invisible".
El president valencià ha alertat de no fer-se pròpies "les demagògies basades en falsedats": "És imprescindible que la Comunitat Valenciana rebutge les tendències recentralitzadores que estan contagiant, perillosament, un espectre de la política. És bàsic que defensem amb força l’autogovern i l’estat de les autonomies. Però també és fonamental que, des de la lleialtat, contribuïm a transformar-lo per fer-lo més just. Ara bé, la paciència, senyores i senyors, té un límit. D’una vegada per totes, Espanya necessita assumir que les singularitats són una riquesa, i que la igualtat real entre persones constitueix l’únic camí per a un projecte en comú".
El cap del Consell ha aprofitat el seu discurs per criticar les rebaixes fiscals de comunitats com Madrid, que ha acusat de convertir-se en "paradisos fiscals dins del nostre estat". "Eixa actitud, a banda de ser insolidària i antipatriòtica, perverteix un sistema d’èxit com ha sigut l’estat de les autonomies".
"Contra els populismes"
Ximo Puig també ha denunciat que els "populismes" són el "cavall de Troia per erosionar els valors europeus". "Davant els identitarismes que reaccionen a la globalització tancant les portes, «Una cultura que deixa de transformar-se és una cultura morta», com va dir el filòsof François Jullien", ha defensat Puig.
"Obertura mental i capacitat d’adaptació. Són dues valuoses reflexions per a un moment com l’actual, amb les migracions i els refugiats en el centre de la política europea. Un moment en el qual plana el proteccionisme cultural, tant o més perillós que el proteccionisme aranzelari recuperat pel president dels Estats Units contra la taronja valenciana", ha insistit el president valencià.
Record del Baix Segura
Puig ha dedicat un especial record a les inundacions patides a la comarca del Baix Segura. En aquesta línia, el cap del Consell ha destacat que avui el País Valencià és una "terra diversa i d’igualtat", també en l'àmbit territorial. "Som també una terra culturalment diversa. On llengües germanes conviuen en harmonia. On habiten persones originàries de 183 països, que són tan valencianes com les nascudes entre el Sénia i el Segura. Som una terra diversa en orígens, paisatges, llengües, gèneres, orientacions sexuals, ideologies i identitats. I eixa àmplia varietat és la nostra gran riquesa", ha afirmat el president valencià.
Pablo Casado en lloc de Pedro Sánchez
A diferència del Nou d'Octubre de l'any passat, quan el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va assistir a l'acte institucional, enguany el dirigent estatal que ha acudit al discurs de Puig ha sigut el president del Partit Popular, Pablo Casado. El líder conservador ha aprofitat la seva presència a València per defensar la política tributària de la Comunitat de Madrid criticada per Puig. Per a Casado, la fórmula madrilenya de rebaixa d'impostos és "el model a seguir". A més, s'ha compromès a aprovar un nou sistema de finançament autonòmic si és escollit president.
Distincions a Francisco Brines, Rosa Serrano i Laura Pastor
Durant l'acte, el govern valencià ha concedit l'Alta Distinció de la Generalitat al poeta Francisco Brines Bañó, al dissenyador Francis Montesinos, a l'escriptora Rosa Serrano Llàcer i, a títol pòstum, a l'activista cultural Laura Pastor Collado, membre de la Taula Democràtica del País Valencià en representació del Partit Carlista i única dona que va participar en el grup conegut com Els 10 d'Alaquàs, que incloïa els dirigents dels col·lectius que s'oposaven al franquisme i que van ser detinguts per la policia en aquesta localitat de l'Horta el 24 de juny del 1975, quan redactaven un projecte d'Estatut per al País Valencià.
Així mateix, el Consell ha atorgat les distincions de la Generalitat als equips de resposta civil i militar per la seva feina durant el temporal de pluja del mes de setembre, al pilotari Paco Cabanes Pastor, el Genovés, al soterrador del cementiri de Paterna Leoncio Badía Navarro (a títol pòstum) i a la mestra i pedagoga Carme Miquel i Diego (també a títol pòstum). A més, enguany el Consell vol reconèixer la figura del cantant i compositor alcoià Camilo Blanes Corts (Camilo Sesto), mort recentment, atorgant-li la Distinció d'Ambaixador del País Valencià.