Ximo Puig: "El 2021 ha de ser l'any del finançament just"
El president valencià reclama la fi del "nacionalisme excloent" en el seu missatge de Cap d'Any
ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat que el 2021 obre una “dècada d'oportunitats i d'esperança” on, gràcies als fons de la Unió Europea, es podran crear 90.000 llocs de treball durant els pròxims tres anys. Així ho ha afirmat el cap del Consell en el seu missatge de Cap d'Any, que ha fet en la seu històrica de la Universitat de València, un escenari triat per tractar-se “del temple de la ciència que ens ha portat la vacuna" i per "ser el bressol de l'educació que propicia la igualtat" i "la casa presidida per Lluís Vives, precursor d’una Europa unida".
Puig ha emfasitzat que en els pròxims tres anys el País Valencià rebrà cinc vegades més recursos de la Unió Europea que els percebuts durant l'última dècada i mitja, una situació que ha qualificat de “resposta solidària" de la UE, i que ha subratllat que és molt diferent de la que es va donar a "la crisi financera anterior”.
El cap del Consell s'ha referit al 2020 com “un any que ens ha portat al límit”, per “tants morts, tants malalts, tanta tristesa” i ha mostrat el seu afecte per les 2.800 famílies valencianes que han perdut algun ésser estimat per culpa de la pandèmia. Així mateix, ha volgut traslladar un missatge d'ànim a les persones que continuen ingressades als hospitals i estan lluitant per la seva recuperació, als qui ha assegurat que la seva salut “és el que més preocupa ara mateix”.
Durant el seu missatge, Ximo Puig també s'ha referit a la batejada com a “via valenciana”, que ha definit com el camí per evitar “la crispació i les trinxeres”. "És temps de la gestió, de l'eficàcia i del trellat”, ha dit. En la mateixa línia, ha defensat que “el sentit comú ha d'impregnar el debat territorial espanyol” i ha qualificat el 2021 com “l'any del finançament just a Espanya”. Segons Puig, aquesta és una reforma que ha d'arribar “per justícia amb territoris com la Comunitat Valenciana, profundament discriminada”, i amb l’objectiu de fer viable una “Espanya d'Espanyes, que suture ferides, promoga la reconciliació i genere complicitats”.
El cap del Consell també ha instat a “eixir ja del confinament mental d’eixe nacionalisme excloent que aboca a la uniformitat o a l'independentisme” perquè, segons ha afirmat, “Espanya no està trencada” sinó que és un “trencadís”, “un mosaic d'identitats i cultures que enriqueixen, que aporten, que sumen”.
Finalment, el president valencià també s'ha referit a la lluita contra la desigualtat com el “fenomen de causes globals que ha de centrar aquesta dècada de les oportunitats”, perquè, segons ha dit, “la cohesió de les classes socials és la raó de ser del nostre sistema, i la conseqüència del pacte social per un creixement just, sostenible i equitatiu”. En aquest sentit, ha recordat les 136 dones que han sigut assassinades pel terrorisme masclista al País Valencià durant els últims 17 anys, els 215.000 avis que viuen en soledat, els 18.000 joves que han emigrat des de l'anterior crisi i els 275.000 nens que estan en risc de pobresa infantil i que han sigut “eclipsats per la pandèmia".