País Valencià17/06/2014

El vicealcalde de València i un exdirector de la Ciutat de les Arts demanen l'arxivament de la seva imputació en Nóos

Defensen que el 'Valencia Summit' no va sortir a concurs perquè Nóos tenia l'exclusiva de l'organització i perquè Fundación Turismo Valencia és privada

Europa Press
i Europa Press

PalmaEl vicealcalde de València i president de la Fundación Turismo Valencia Convention Bureau (FTVCB), Alfonso Grau, i l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències Manuel Aguilar, han sol·licitat al jutge instructor del cas Nóos, José Castro, l'arxivament de la seva imputació en aquesta causa després de defensar que en el marc de les negociacions amb l'Instituto Nóos per a la celebració de les cimeres 'Valencia Summit' no van incórrer en cap delicte.

Mitjançant una providència dictada aquest dimarts, el magistrat ha donat trasllat dels seus escrits a les parts personades a fi que es pronunciïn sobre aquest tema. Recentment, també va sol·licitar el sobreseïment l'exsecretari de Turisme i Projectes Estratègics de la Generalitat Valenciana Luis Lobón. El sindicat Manos Limpias es va negar a la petició de desimputació de l'ex alt càrrec del govern valencià.

Cargando
No hay anuncios

En el cas d'Alfonso Grau, que va ser imputat en el marc d'aquest procediment judicial a petició dels regidors del PSPV a l'Ajuntament de València –personats com a acusació popular en el cas–, el jutge Castro al·legava quan el va citar a declarar que "existeixen indicis fundats de criminalitat" en els fets relacionats amb la signatura i execució dels convenis pels quals es va acordar la celebració dels 'Valencia Summit', que van costar a les arques públiques 3,6 milions d'euros malgrat que per organitzar-los la fundació que presidia Iñaki Urdangarin només va emprar 910.600 euros.

Per la seva banda, durant la seva declaració davant el jutge, el passat 31 de maig, Grau va assegurar que el preu dels esdeveniments 'Valencia Summit' va venir donat des de Ciutat de les Arts i les Ciències SA (CACSA) –propietat de la Generalitat Valenciana–, prèvia determinació per part de l'Instituto Nóos.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, l'imputat va insistir en el caràcter privat de la Fundación Turismo Valencia, que amb CACSA va signar els contractes per celebrar entre 2004 i 2006 les edicions del 'Valencia Summit', per la qual cosa va negar que des del consistori valencià hagués pogut produir-se un desviament de fons per a l'organització dels esdeveniments.

Una afirmació que contrasta amb les conclusions dels dos informes elaborats per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) i el Tribunal de Comptes, en els quals determinen que la FTVCB pertany al sector públic, integrada en concret en l'Ajuntament de València, i, per tant, està sotmesa a les normes de contractació pública.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Manuel Aguilar, que va ostentar el càrrec de director general de CACSA entre 2003 i 2005, va defensar davant el jutge que no es va realitzar expedient administratiu per a l'organització del 'Valencia Summit' perquè Nóos tenia l'exclusivitat sobre el projecte i no es podia per tant convocar concurs públic. L'exresponsable de l'organisme públic es va desvincular a més de les decisions sobre el preu de la contractació, en asseverar que d'aquest assumpte se'n va encarregar l'assessoria jurídica de l'empresa.

Segons un informe de l'Agència Tributària, només l'any 2004 Nóos va destinar a la preparació del primer 'Valencia Summit' 194.436 euros, malgrat que va rebre finançament públic per valor d'1,044 milions. Un any després, dels 1,5 milions que va rebre, tan sols va gastar en factures de la segona edició 395.597 euros, mentre que pel que fa a la tercera edició, l'Instituto Nóos va rebre 1,049 milions, dels quals va emprar 320.635 euros per a l'esdeveniment. Així, Nóos va rebre fins a un total de 3,6 milions d'euros de l'administració pública valenciana per les tres edicions de l'esdeveniment esportiu.