El govern valencià establirà un requisit lingüístic "proporcional" a cada lloc de treball de l'administració
L'executiu pretén que l'exigència mínima per als treballadors sigui d'un A2
ValènciaL'avantprojecte de la llei de la funció pública de la Generalitat Valenciana estableix que les exigències de coneixements de valencià siguin proporcionals a les característiques de cada lloc de treball, i preveu fixar-les en un reglament que es consensuarà un cop sigui aprovada la norma, previsiblement durant la primavera. Així ho ha explicat la consellera valenciana de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, que ha presentat l'avantprojecte durant la conferència de premsa posterior al ple del Consell, celebrat aquest divendres a Vinaròs (Baix Maestrat).
Bravo ha defensat que els valencians han de tenir garantit el dret a poder adreçar-se a l'administració en les dues llengües oficials, però que el nivell requerit per al funcionariat vindrà determinat per la seva exigència laboral. Així doncs, la llei naixerà sense un requisit lingüístic, però amb una disposició transitòria que preveu aprovar-lo en el termini de sis mesos que la Generalitat Valenciana negociarà amb els sindicats UGT, CCOO i Intersindical Valenciana.
La consellera de Justícia i Administració Pública ha explicat que l'objectiu del govern valencià és que el reglament estableixi que el mínim requerit per als treballadors públics sigui l'A2, mentre que per als llocs directius s'exigirà com a màxim un nivell C1.
Si no s'arribés a cap acord durant la negociació amb els sindicats, s'aplicaria la disposició final tercera de la llei que fixa que els funcionaris dels grups A1, A2 i B han de disposar del certificat C1 (equivalent a l'antic Grau Mitjà), el personal dels grups C1 i C2 el certificat B2 i B1 (equivalent a l'antic Grau Elemental) i les agrupacions professionals de funcionarials el certificat A2 (equivalent a l'antic certificat de Coneixements Orals).