País Valencià22/07/2015

La patronal valenciana demana a l'Estat una quitança del 50% del deute acumulat per la Generalitat Valenciana

El reelegit president de Cierval, José Vicente González, ha assegurat que "no pot pagar el deute" i demana "voluntat política" per buscar una solució

Efe
i Efe

ValènciaEl recentment reelegit president de la patronal autonòmica valenciana Cierval, Jose Vicente González, ha assegurat aquest dimecres que el País Valencià "no pot" pagar un deute de 37.000 milions que representa "una llosa" i ha advocat per cercar una quitança equivalent al 50 per cent. González ha realitzat aquestes manifestacions davant els mitjans després de ser reelegit en l'assemblea electoral celebrada hui, a la qual han assistit, entre uns altres, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de la CEOE, Juan Rosell, així com el delegat del govern espanyol a València, Juan Carlos Moragues.

En el seu discurs després de la reelecció, ha admès que "el deute simplement no el podem pagar" i que la major part correspon a l'infrafinançament que arrossega el País Valencià des de dècades i ha apuntat a solucions com quitances parcials o reestructuració a llarg termini amb tipus simbòlics i diversos anys de carència.

Cargando
No hay anuncios

En una trobada posterior amb els periodistes, ha asseverat que "no es pot pagar un deute que és una llosa" i ha apuntat que si s'agafa l'infrafinançament en els últims deu anys ixen 15.000 milions, "més o menys la meitat del deute" i ha advocat per "cercar una quitança d'una forma o una altra equivalent al 50% del deute".

Preguntat per aquesta proposta, Puig ha assegurat que el País Valencià "no està demanant un tracte especial" perquè ja el govern espanyol ha condonat part del deute a una comunitat i, encara que no vol parlar de quitança o reestructuració del deute, ha dit "estar obert" a la posició del govern perquè el més important és "arribar a un acord".

Cargando
No hay anuncios

Segons González, "si ens donen molts anys, a un tipus d'interès molt baix i amb més anys de carència, al final ix l'equivalent a una quitança de la meitat. És pura matemàtica financera, no és complicat, per açò deia que solucions tècniques hi ha moltes i el que fa falta és voluntat política per posar-se a la feina".

Per la seua part, el president Ximo Puig ha incidit que no demanen "un tracte especial per a la Comunitat Valenciana" sinó que es tracta de "posar la casella del deute on toca" i, encara que ha reconegut que hi ha una part que és responsabilitat dels valencians, "hi ha una altra que ve precedida d'un infrafinançament i açò cal posar-ho sobre la taula".

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per aquesta proposta, el delegat del govern espanyol Juan Carlos Moragues ha evitat parlar de quitança i ha apuntat al "procés de mutualització", pel qual el govern cada vegada assumeix més percentatge dels interessos del deute, la qual cosa ha suposat un estalvi per a 2015 de 750 milions per "reduir dèficit i garantir els serveis públics".

En el seu discurs, González ha comparat la situació econòmica de 2011, quan va accedir al càrrec, a l'actual i ha valorat que les reformes del govern i els acords entre CEOE i sindicats han facilitat el creixement del PIB, la millora de la prima de risc, la inflació o la creació d'ocupació i ha advertit: "Hem eixit de la recessió però no de la crisi".

Cargando
No hay anuncios

També ha desgranat els desequilibris que afecten al País Valencià, especialment relacionats amb el finançament i ha assegurat que els Pressupostos Generals de l'Estat han de destinar com a mínim el 10,7 % de la inversió total de l'Estat a les comunitats "i no ens podem conformar amb un euro de menys".