València celebra la primera setmana del llibre en català sense el suport de cap institució de govern

La iniciativa 'La plaça del llibre' permetrà a les editorials mostrar bona part de la seva producció literària fins al dia 24 a l'edifici Octubre de la ciutat

Els estands de la 'Plaça del llibre' ja han vist passar aquest dijous els primers assistents. / JOSÉ SOLER / ACN
Acn
21/11/2013
3 min

ValènciaL'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull des d'aquest dijous i fins al proper dia 24 la primera setmana del llibre en català que se celebra a la ciutat. La iniciativa, anomenada 'La plaça del llibre', ha estat impulsada per Acció Cultural del País Valencià, l'Associació d'Editors del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València, i neix sense el suport de cap institució pública valenciana.

Amb tot, aquesta proposta literària té la finalitat de promoure el món del llibre en català i fomentar-ne la lectura. Música, contacontes, actes adreçats a estudiants i una exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu conformen algunes de les activitats d'aquesta 'Plaça del llibre'. Una mena de fira del llibre en català en què les editorials podran mostrar en un mateix espai part de la seva producció literària.

Així doncs, fins al 24 de novembre, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València esdevé una gran llibreria amb una mostra de la producció editorial en català, amb especial atenció a la producció valenciana. Una "jornades de visibilització de la literatura en català a València", ha afirmat el president de l'Associació d'Editors del País Valencià, Jesús Figuerola, en declaracions a l'ACN.

Cinc llibreries de la ciutat i 10 editorials exposen els seus llibres en quatre dies que compten amb presentacions de llibres a càrrec d'escriptors de reconegut prestigi al País Valencià com el contacontes Llorenç Giménez o els autors Manel Alonso, Vicent Penya, Laura Borràs, Xavier Aliaga, Enric Lluch, Teresa Broseta i Mercè Viana, entre altres.

El president de l'Associació d'Editors del País Valencià, Jesús Figuerola, ha assenyalat que 'La plaça del llibre', "neix amb voluntat de ser la primera de moltes més". Figuerola ha afegit que és una mostra d'editorials bàsicament valencianes "però no és només això, és una fira feta pels llibres editats en català al País Valencià que serveix per fer visible la riquesa de la literatura en català".

El president dels editors valencians ha explicat que es vol fer visible a València la gran producció editorial en català, amb més de 9.000 títols editats l'any 2012. "S'edita més en català que algunes llengües que tenen estat propi, més que en danès o grec i igual que en finès". Figuerola ha remarcat que la llengua catalana "té una presència important al món del llibre i això no està visibilitzat al País Valencià i eixa és la intenció de la 'Plaça del llibre'".

Organitzat per escriptors, editors, llibreters i Acció Cultural del País Valencià, 'La plaça del llibre' rep també suport de la Universitat de València i de la Institució de les Lletres Catalanes. La manca de suport per part del govern valencià és un fet que ha remarcat el president dels editors que ha lamentat que "tot i que sembla solucionat, el conflicte lingüístic encara que apareix de tant en tant". Figuerola ha dit que si mai s'ha fet una iniciativa de setmana del llibre en català al País Valencià ha estat perquè "per part de les autoritats no s'ha volgut empentar aquesta acció".

Una opinió semblant ha expressat la vicepresidenta de l'Associació d'escriptors en llengua catalana del País Valencià, Gemma Pasqual, que ha dit que és una "setmana del llibre en català" que "ha costat" molt d'organitzar però que finalment han aconseguit. Pasqual ha lamentat que la Generalitat Valenciana "havia d'haver fet aquesta tasca però no ho fa perquè no està interessada en el llibre, ni en català ni en cap idioma".

stats