Un professor universitari demana investigar suposats plagis en la tesi doctoral de l'expresident valencià Francisco Camps
L'exdirigent del PP ha negat les acusacions i ha anunciat que es querellarà contra el professor de la Universitat Pública de Navarra
ValènciaEl professor universitari Jorge Urdánoz ha llançat, a través de la plataforma Change.org, una campanya de recollida de signatures perquè la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la conselleria d'Educació i el Ministeri d'Educació investiguin la tesi de l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per suposats "plagis". Per la seva banda, Camps ha negat aquesta acusació, ha qualificat de "absurd" algun dels arguments utilitzats i ha anunciat que ja prepara una querella per injúries i calúmnies.
Segons explica Change.org en un comunicat, el professor de la Universitat Pública de Navarra Jorge Urdánoz "va aconseguir primer que la tesi de Francisco Camps deixés de ser 'secreta' i pogués ser consultada i ara ha analitzat les 697 pàgines de 'Propostes per a la reforma del sistema electoral', i ha detectat fins a set tipus de suposats plagis: al director de la seva tesi, a un membre del Tribunal que va jutjar la tesi, a altres autors, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), al Tribunal Constitucional, al Parlament Europeu i a si mateix".
Per això, ha iniciat una campanya de recollida de signatures en aquesta plataforma –que ha rebut més de 80.000 adhesions en poc més de 24 hores– per demanar que s'investigui aquesta tesi.
Urdánoz ha analitzat, en una presentació de 66 pàgines, els possibles casos de "plagi" en els quals incorre la tesi de Francisco Camps. Aquest informe pot ser consultat des del blog del propi professor.
"El 5 de desembre de 2011, quatre mesos i mig després de la seva dimissió com a president de la Comunitat Valenciana, el senyor Francisco Camps va presentar a la Universitat d'Elx una tesi de 697 pàgines gràcies a la qual va obtenir el títol de Doctor. Portava treballant en la tesi des de principis de 2010, la qual cosa implica que la va elaborar en uns 23 mesos. Un mèrit probablement inigualat que potser constitueixi algun tipus de rècord, ja que per a la resta dels mortals la mitjana de temps invertit en la realització d'una tesi doctoral és de sis any i mig", critica Urdánoz en la seva petició.
I afegeix: "No obstant això, el senyor Camps va fer el més estrany que pugui concebre's en un Doctor: va ordenar a la Universitat d'Elx que ningú pogués accedir a la seva tesi doctoral. Es va convertir en un llibre que ningú pot llegir, un llibre mort... assassinat per la pròpia voluntat del seu autor".
Després d'analitzar al tesi de Camps, el professor, especialitzat en Sistemes Electorals, "sol·licita a la Universitat d'Elx, a la Conselleria d'Educació de la Comunitat Valenciana i al Ministeri d'Educació la revisió d'ofici de la concessió del títol de doctor a Camps a través d'una Comissió de Recerca independent".
Camps contraataca
Per la seva banda, Francisco Camps ha fet públic un comunicat –difós pel Consell Jurídic Consultiu, del que forma part, i el president del qual, Vicente Garrido, va dirigir la seva tesi– que aquest estudi "consta de 697 pàgines, en les quals es recullen 780 cites i el nombre de treballs, monografies, consultats per a l'elaboració de la tesi és de 74 i hi ha citats 79 articles publicats en revistes especialitzades i fins i tot en mitjans d'informació, entre les quals, per cert, hi ha algun del senyor Urdánoz".
Recorda que la lectura es va realitzar el passat 12 de febrer de 2012 a la Universitat Miguel Hernández i no va ser autoritzada la seva consulta perquè era la seva intenció publicar-la i així se li va comunicar a la institució acadèmica el 19 de gener de 2012. Així mateix, apunta que "aquesta tesi va seguir els tràmits reglamentàriament establerts sent informada per diversos doctors i es va donar bon compte en els mitjans de comunicació que la tesi estava a la disposició de quants volguessin consultar-la amb anterioritat a la seva lectura, que va anar àmpliament difosa pels mitjans informatius".
També precisa que es va comunicar a la Universitat Miguel Hernández que, oportunament i quan es disposi la publicació, s'autoritzaria perquè es consulti l'exemplar de la tesi doctoral dipositat a la Biblioteca de la Universitat.
El març de 2016, prossegueix l'expresident, va ser publicada per la Universitat Catòlica de València la monografia 'El Sistema electoral proporcional i el majoritari: votar a una llista, votar a un candidat' de la tesi doctoral, a la qual es van unir les taules que reflecteixen l'aplicació pràctica de la proposta de sistema electoral recollida en aquesta tesi. Per aquesta raó, i complint amb el compromís adquirit, amb data 30 de març de 2016 es va autoritzar a la Universitat Miguel Hernández la consulta en sala de la tesi doctoral.
En aquest punt, Camps recorda que Urdánoz es va presentar com a expert en Dret Electoral i va resultar ser un antic diputat autonòmic del Partit Socialista. "I a la vista de l'informe, esgrimit de manera pública i notòria a través de les xarxes socials i que he tingut ocasió de llegir, ja s'està preparant la querella per injúries i calúmnies contra el senyor Urdánoz", avança l'excap del Consell.
Afegeix que el que el professor cita com a plagis en el seu informe, "no són tals, sinó que en cada text que ha remarcat s'inclou a peu de pàgina la cita corresponent". Considera a més "absurd dir que es plagia el BOE, quan el que es fa és glossar textos legislatius publicats, lògicament, en ell, i el mateix cal dir respecte al Tribunal Constitucional, quan s'invoquen sentències d'aquest Tribunal".
"És una paradoxa que, fins i tot, inclogui com a plagi cites sobre textos del propi autor del treball, quan clarament en l'inici de cadascuna d'aquestes idees es remarca perquè es torna a portar a col·lació en el propi text de la tesi", raona Camps.
En la mateixa línia, defensa que les cites a treballs de recerca, a articles d'opinió, a propostes parlamentàries, a sentències de Tribunals, a textos legislatius i fins i tot a informes d'àmbit supranacionals, "són d'obligat ús en una tesi d'aquestes característiques, perquè si no estaríem davant un treball sustentat en una entelèquia purament personal".
"Amb aquesta tesi doctoral proposo un sistema electoral majoritari per al nostre país, diferent al que en aquests moments està en vigor. Qualsevol persona que vulgui llegir la tesi doctoral la té a la seva disposició a la Universitat Miguel Hernández i per si no fos prou està publicada per la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir i a la venda, amb el que l'accés a la mateixa és universal", conclou.