Memòria històrica

El TSJ valencià determina que les creus franquistes "ressignificades" no vulneren la memòria democràtica

Dona parcialment la raó a l'associació Advocats Cristians, que sol·licitarà la revisió de totes les sentències que n'han "avalat" l'enderrocament

Imatge de la creu franquista al parc Ribalta de Castelló.
ARA
07/01/2025
2 min

ValènciaLa secció quarta del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha rebutjat que s'inclogui en el catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura, aprovat el 2022 pel govern valencià, les creus ressignificades o que manquen d'inscripció "o cap expressió amb la commemoració, exaltació o enaltiment" del règim feixista.

La resolució, que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, ha atès parcialment les peticions de l'associació ultra Advocats Cristians, que va denunciar la resolució de la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica per la qual s'ampliava el llistat d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes que han de ser retirats o eliminats de la via pública.

Sobre les creus incorporades al catàleg, el tribunal destaca que no s'hi han d'incloure aquelles en les quals la ressignificació d'alguns elements ha suposat la desaparició de la connotació que sí que podia haver tingut en els seus orígens "en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la revolta militar del 1936 i del franquisme, dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial".

La sala aporta alguns exemples, com la creu de l'encreuament de l'avinguda Doctor Gadea amb Maisonnave d'Alacant, que porta la inscripció "1936-1940. A tots els homes i dones que van morir en defensa dels seus ideals"; la del passeig de les Germanies d'Elx, que no té text; la del Parc Ribalta de Castelló de Plana que no inclou inscripció; la de la plaça del poble d'Herbers que no compta amb cap text, o la creu de ferro del port de Querol de Morella, també sense inscripció.

Davant aquesta resolució, Advocats Cristians ha anunciat en un comunicat que sol·licitarà la revisió de totes les sentències que han "avalat" l'enderrocament de creus al País Valencià. La presidenta de l'entitat, Polonia Castellanos, ha assegurat que la sentència és "un suport" a la seva "defensa de les creus a Espanya": "No permetrem ni un enderrocament més i iniciarem procediments perquè tornen als seus emplaçaments totes les creus derrocades fins ara de manera il·legal".

stats