El TSJ rebutja suspendre el decret que regula l'ús preferent del valencià en l'administració
El tribunal considera que l'aplicació de la norma no genera cap perjudici irreparable
ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha desestimat la mesura cautelar sol·licitada per la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) de suspensió del decret que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials, el valencià i el castellà, en l'administració valenciana. La resolució, davant la qual el sindicat pot interposar recurs, subratlla que només es pronuncia sobre la petició de la suspensió cautelar, sense entrar en el fons del recurs.
El valencià serà la llengua preferent de la Generalitat
La resolució judicial afirma que la no adopció de mesures cautelars per a la suspensió del decret no perjudica els treballadors públics, "i més en vista de la 'vacatio legis' [el període que transcorre des que es publica una norma fins que entra en vigor] del decret [sis mesos] i l'absència de raons argumentals per concretar i acreditar en què consisteix el perjudici irreparable o de difícil reparació".
El tribunal afirma que "els interessos en conflicte són d'escassa entitat" i descarta suspendre el decret "amb uns escassos perjudicis als empleats públics" perquè "solament hi cap la suspensió quan els perjudicis són irreparables i de difícil reparació i no quan són abundants o escassos". La sala agrega que, en tot cas, en el recurs de la CSIF "no s'ha concretat en què els perjudica el decret".
Des del sindicat defensen que el decret atempta contra els articles 20 i 23 de la Constitució espanyola, que defensen el dret a la llibertat d'expressió i l'accés a càrrecs i funcions en igualtat de condicions.
Des de la Generalitat rebutgen aquests arguments i asseguren que la norma parla de "llengua destacada" i que això "no implica cap avantatge sobre el castellà, sinó posar-la en relleu i destacar-la".