País Valencià27/07/2017

El TSJPV obliga la Generalitat Valenciana a tornar al plurilingüisme del PP

Educació recorda que la resolució sols afecta l'alumnat de tres anys

Ara
i Ara

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) considera que la conselleria d'Educació no està complint la sentència que va suspendre cautelarment el decret de plurilingüisme en l'ensenyament i no accepta com a vàlides les mesures argumentades per l'Advocacia de la Generalitat Valenciana per donar per executada la suspensió. Tot i això, la magistratura ha concedit a l'administració autonòmica cinc dies per rebatre aquests arguments.

El TSJPV ha emès aquesta resolució en resposta a un recurs de la Diputació d'Alacant i poques hores després d'anunciar que suspèn la disposició addicional que preveia l'expedició de certificats de coneixements de llengües, que és una de les peces clau del decret de plurilingüisme aprovat pel govern valencià al gener i que estava previst que comencés a implementar-se el curs que ve.

Cargando
No hay anuncios

En l'acta, el tribunal reclama a la conselleria que recuperi el decret de plurilingüisme aprovat pel Partit Popular l'any 2012 i que estava vigent fins a aquest mateix curs. El tribunal també assenyala que la suspensió cautelar decretada comporta mantenir el model lingüístic que tenien els col·legis abans de triar els diferents nivells de plurilingüisme.

"Tot el que el decret regula que s'ha de deixar sense efecte i retornar a la legalitat anterior, això és als decrets 127/12 i 234/97, ja que no pot quedar un buit legal i ha d'acudir-se a la normativa aplicable fins ara, normativa que, d'acord amb les disposicions transitòries del mateix decret 9/17, es va determinar que seguís aplicant-se fins a la implantació del sistema que regula el decret 9/17", remarca la resolució judicial.

Cargando
No hay anuncios

Educació complirà la sentència però no la comparteix

Des de la conselleria d'Educació han fet públic aquest tarda un comunicat en què asseguren que la Generalitat Valenciana complirà la resolució, però on remarca que no la comparteix. Des de l'administració autonòmica també han avançat que demà divendres el Consell compareixerà davant la premsa per valorar la nova situació.

Cargando
No hay anuncios

En el departament que dirigeix Marzà afirmen que a "efectes pràctics aquesta sentència afecta l'alumnat que està matriculat el pròxim curs en educació infantil de tres anys. La resta d'estudiants continuen amb els programes lingüístics que han tingut fins al curs 2016/17".

Ciutadans demana la dimissió de Marzà

La portaveu adjunta de Ciutadans (Cs) a les Corts valencianes, Merche Ventura, ha exigit "la dimissió del conseller d'Educació, Vicent Marzà, pel caos que ha creat en l'educació, com ha demostrat la suspensió parcial del decret de plurilingüisme. "Quantes garrotades judicials necessita el Consell per aturar definitivament el decret?", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Ventura ha assegurat que "la decisió judicial era d'esperar perquè des del principi hi havia seriosos dubtes sobre la legalitat del decret, ja que discrimina els alumnes en funció de la llengua vehicular que triïn" i ha afirmat que "no es pot fer política educativa des del sectarisme i sense escoltar ningú".

Compromís denuncia "la subordinació del valencià"

Des de Compromís, el seu portaveu a les Corts, Fran Ferri, ha afirmat que "òbviament s’han d’acatar les sentències, però estem obligats a defensar principis tan bàsics com la nostra autonomia, la democràcia o la igualtat del valencià, principis que va conquerir la societat valenciana amb molta lluita i molt d'esforç i als quals no renunciarem".

Cargando
No hay anuncios

"No podem compartir el raonament del tribunal posant una llengua oficial com el valencià en una situació de desavantatge i subordinació. Els valencians i valencianes tenim dues llengües, el valencià i el castellà, i tenim el dret a fer polítiques per a garantir la igualtat real entre totes dues i l’aprenentatge d’altres idiomes a través del plurilingüisme", ha conclòs el portaveu.

Anul·lat parcialment el decret de plurilingüisme

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha declarat la nul·litat parcial deldecret de plurilingüismeaprovat al gener pel govern de PSPV i Compromís perquè considera que existeix "una evident diferència de tracte entre el valencià i el castellà, i que té una clara incidència en el certificat que acredita el nivell d'anglès de l'alumnat en concloure les diferents etapes educatives (infantil i primària, secundària obligatòria i batxillerat). La resolució anul·la la disposició addicional cinquena que preveia l'expedició de certificats de coneixements de llengües.

Els magistrats han estimat parcialment el recurs interposat pel sindicat CSI-F i anul·len la disposició addicional perquè entenen que vulnera el dret fonamental a la igualtat i el dret a l'educació reconeguts en els articles 14 i 27 de la Constitució en "discriminar els alumnes que opten per un ensenyament majoritàriament en castellà enfront dels que trien el valencià com a llengua vehicular, ja que aquests últims reben més hores de docència en anglès".