Immigració

Un testimoni confirmaria que quatre policies van apallissar un intern del CIE de València

El tracte rebut hauria portat la víctima a autolesionar-se i pensar en acabar amb la seva vida

3 min
I.B., el ciutadà que denuncia haver rebut una pallissa en el CIE de València amb algunes de les ferides ocasionades per la presumpta agressió.

ValènciaUn testimoni hauria corroborat que I.B., un ciutadà retingut al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de València, va ser apallissat el 21 de juliol per quatre policies després de reclamar ajuda “perquè sentia un fort mal de queixal”. Així ho han explicat representants de la Campanya CIE No, entitat que assessora la víctima, i consta en la denúncia interposada per A.W., un ciutadà que comparteix cel·la amb la presumpta víctima, que també ha demanat l'empara de la justícia.

En el seu escrit, A.W. confirma la versió del jove agredit, segons la qual els agents el van colpejar mentre era a terra i van arribar a donar-li una puntada a l'ull. L'informe mèdic realitzat un dia després va constatar “múltiples excoriacions superficials longitudinals en tòrax i membre superior esquerre” i un “hematoma periorbitari [entorn de l'ull] esquerre”. Des de la Policia Nacional, i en declaracions a l'ARA, rebutgen les acusacions i atribueixen les lesions a una baralla entre ciutadans interns del CIE. També addueixen la seva negativa a proporcionar més detalls sobre l'incident a la judicialització del cas.

La presumpta agressió hauria tingut lloc entre les 23.30 h i les 00.00 h, després que la víctima cridés al timbre per reclamar "assistència sanitària perquè sentia un fort mal de queixal". Minuts després haurien entrat a la cel·la els agents que haurien donat una empenta al jove, fet que “va fer que caigués”, recorda el testimoni. Segons A.W., els quatre policies li van donar puntades encara que el jove era a terra. Després, els agents l'haurien alçat, agafat violentament i tret de la cel·la.

El relat del testimoni coincideix amb el de la víctima, que en el seu escrit de denúncia va afirmar que, en lloc de traslladar-lo al metge perquè li curessin les ferides, els policies el van fer baixar al pis inferior i el van tancar durant una hora. En aquest temps, Y.B. assegura haver patit forts dolors pels colps rebuts; també haver demanat aigua sense rebre cap resposta i haver vist "com els policies se'n reien" mentre el miraven.

Autolesions i pensaments suïcides

El sentiment d'impotència i de rebuig pel tracte rebut hauria portat el jove a autolesionar-se infligint-se “una sèrie de talls en el cos amb un metall", que va poder "extreure de la persiana". També va pensar en acabar amb la seva vida. "Vaig tenir ganes de suïcidar-me per haver viscut una situació tan difícil sense que ningú parés atenció a les meves queixes i dolors”, es lamenta.

Per confirmar els fets denunciats, la víctima i el testimoni han sol·licitat al jutge que la Policia Nacional aporti els enregistraments de les càmeres del CIE, la identificació i la declaració dels agents de servei que podien haver participat en l'agressió i que a la víctima l'explori un metge forense.

I.B. i A.W. també han reclamat que se suspenguin cautelarment els seus processos d'expulsió fins que s'aclareixin els fets, petició a la qual han fet costat des de la Campanya pel Tancament dels CIE i la Fi de les Deportacions, plataforma que reclama que es garanteixi una investigació judicial que "determini les responsabilitats i el càstig als culpables".

L'associació també ha posat en coneixement del jutjat d'instrucció número 3 de València un informe de Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres (PSF) en el qual se sol·licita la posada en llibertat per evitar el risc de suïcidi imminent del jove que va presenciar l'agressió. La plataforma destaca que, després d'un intent de suïcidi, A.W. va ser visitat per una psicòloga el 6 d'agost, que va diagnosticar que el ciutadà marroquí “manté ideació suïcida amb un nivell de risc que avaluem alt”. L'experta afirma que té "molta angoixa derivada de la seva situació en el centre" i pel "risc d'agressió física que pugui patir després de la seva deportació".

Per acabar, l'entitat ha denunciat que el CIE de València no compta amb un protocol antisuïcidis com hauria confirmat l'últim informe del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura (MNP) del Defensor del Poble, fet després d'una visita al centre l'any passat, gairebé coincidint amb el segon aniversari del suïcidi del ciutadà Marouane Abouobaida.

stats