Temporal de pluges

Diversos morts i almenys set desapareguts per les inundacions a València i Albacete

La línia de Rodalies entre Barcelona i Castelló està tallada per la caiguda d'un camió a les vies i tampoc funciona l'AVE entre València i Madrid

Un camió atrapat pels forts aiguats registrats al centre del País Valencià aquest dimarts.

València / BarcelonaEl temible temporal de pluges que afecta el País Valencià ha deixat diverses víctimes. Ho ha confirmat passada la mitjanit el president de la Generalitat valenciana, Carlos Mazón, que no ha donat cap balanç oficial: "S'han trobat cossos sense vida", ha assegurat, i ha afegit: "Per desgràcia, continuen apareixent". Mazón ha evitat donar més detalls per respecte a les famílies que no saben res d'ells. De fet, les inundacions i crescudes dels rius que ha provocat el temporal han deixat almenys set desapareguts i incomptables destrosses no només al País Valencià, sinó també a Andalusia i Castella-la Manxa (sobretot a Albacete). S'han vist imatges dramàtiques de persones atrapades tant a casa com a dins de cotxes i fins i tot un espectacular tornado que ha fet bolcar un camió.

Un dels desapareguts és justament un camioner valencià de qui no se sap res després que aquest matí hagi creuat un barranc a Benimodo, a la Ribera Alta. Segons l'Ajuntament de l'Alcúdia, els bombers han arribat a localitzar el vehicle, però el treballador ja no es trobava a l'interior del camió i el seu telèfon mòbil no està operatiu. La situació aquesta nit era caòtica, les comunicacions fallen i les autoritats no s'atreveixen a fer balanços definitius de desapareguts. El cap del Consell també demanat a la població que es quedi a casa i busqui punts alts si es troba als voltants de barrancs o lleres fluvials.

Els altres sis desapareguts són de Castella-la Manxa, segons ha confirmat la delegada del govern a la comunitat, Milagros Tolón, en declaracions a Efe. Dos d'aquests últims desapareguts són treballadors municipals de Letur, una població d'Albacete. La cerca d'aquestes persones continuarà aquesta nit mitjançant drons que incorporen càmeres nocturnes i detecció de focus de calor. A les desaparicions se suma el fet que les comunicacions fallen en diverses poblacions i, per tant, és difícil contactar amb els coneguts.

Aquest dimarts a la nit, el govern espanyol ha constituït un comitè de crisi per al seguiment dels efectes de la DANA al litoral mediterrani i Albacete, a fi de coordinar els treballs de resposta i assistència. Està previst que aquest dimecres el comitè estigui presidit pel president espanyol, Pedro Sánchez, un cop torni del seu viatge oficial a l'Índia. El fenomen va començar dilluns sobretot a les localitats del nord del País Valencià, però aquest dimarts la situació ha empitjorat de manera generalitzada. De fet, la Unitat Militar d'Emergència (UME) s'ha mobilitzat fins a Utiel davant el desbordament del riu Magre. Els problemes que ha provocat a la zona ha fet que l'helicòpter dels Bombers del Consorci Provincial de València treballi per fer rescats davant la dificultat per accedir-hi per terra a causa de les inundacions.

El fort temporal i les inundacions també estan complicant molt la mobilitat. A mitja tarda un camió ha perdut el control a l'AP7 i ha caigut des d'un pont a la via per on circulen els trens de la C-6 de Rodalies que connecten Barcelona amb Castelló. L'accident s'ha produït entre les estacions valencianes de Burriana i Nules i, sumat a les fortes tempestes registrades a la zona, han provocat que a hores d'ara encara estigui interrompuda la circulació de trens. Per altra banda, aquest migdia un tren AVE que feia el trajecte Màlaga-Madrid ha descarrilat a la localitat malaguenya d'Álora, mentre que diversos trens que feien la ruta Madrid-València han estat suspesos a causa del temporal durant la tarda. Ara mateix aquesta ruta es troba suspesa. Al mateix temps Aena ha informat que les pluges estan afectant l'aterratge i l'enlairament d'avions a l'aeroport de València. De moment, s'han desviat dotze vols i se n'han cancel·lat una desena.

Un conductor graba com volca un camió en ple temporal de pluges a València

Les inundacions s'han iniciat aquesta matinada en localitats com Alfarb, Llombai, Catadau o Tous. En aquestes poblacions de la Ribera Alta s'han desbordat barrancs i s'han negat carrers i cases i l'aigua s'ha emportat centenars de vehicles. Fins i tot hi ha hagut un tornado entre els municipis de Carlet, Benifaió i Alginet, que ha provocat força destrosses com ara la de la coberta de la piscina municipal, la de nombroses façanes dels habitatges i la caiguda de diversos arbres.

Un camió ha perdut el control a l'AP7 al País Valencià i ha caigut des d'un pont a la via per on circulen els trens de la C-6 de Rodalies

Durant el dia els ruixats més intensos han tingut lloc al centre del País Valencià; en concret, a les comarques de la Ribera Alta, la Canal de Navarrés, la Foia de Bunyol o la Plana d'Utiel-Requena. Destaquen els 445 l/m² acumulats a Xiva, que segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) és la quantitat més important d'aigua caiguda en 24 hores al País Valencià des de la gota freda de l'11 de setembre del 1996, quan es van acumular 520 l/m² a Tavernes de la Vall. També destaquen els 395 l/m² registrats a Pedralba, els 326 de Setaigües, els 306 de Requena o els 305 de Bunyol, segons dades de l'associació valenciana de meteorologia (Avamet). En alguns casos, aquestes xifres registrades avui s'apropen a la pluja que acostuma a caure en tot un any. Les dades evidencien la torrencialitat de la pluja, que en alguns moments ha superat els 100 l/m² en només una hora.

A hores d'ara les comarques que han registrat precipitacions més intenses pertanyen a la conca del riu Magre –afluent del Xúquer–, que aquest migdia s'ha desbordat a Utiel i ha negat els carrers i les cases del municipi. Aquest vespre també s'ha desbordat a Algemesí, amb la previsió que assoleixi els 1.000 m³/s. En aquest municipi és on el riu conflueix amb el Xúquer, que també es podria desbordar de cara a les immediates hores. També s'ha desbordat el barranc de Barxeta a la Pobla Llarga i Rafelguaraf i el del Poio a Xiva i Catarroja. De fet, aquest barranc també s'ha emportat una passarel·la a Picanya.

El Magre continua sent el que més preocupa i podrien produir-se més desbordaments. Tant és així, que el Centre de Coordinació d'Emergències ha difós un avís especial d'alerta hidrològica als municipis de la seva conca i als de la zona baixa del Xúquer. Destaca la situació de localitats com Carlet, on el riu baixa ja molt ple, i que en les pròximes hores rebran el cabal acumulat a poblacions del tram alt del Magre com Utiel.

Paper clau de l'orografia

En el cas de la conca del riu Magre, l'orografia ha jugat un paper crucial. Els vents de mar cap a terra carregats d'humitat i d'aire càlid han reactivat les pluges quan han anat pujant de cota en un riu que neix a uns 1.100 metres d'altura, creant un llarg tren de fortes tempestes. Quan aquesta humitat marítima ha topat amb l'aire més fred en altura, s'han generat els aiguats més torrencials i persistents que han fet créixer rius, rieres i barrancs en tota aquesta zona, molts dels quals desemboquen al riu Magre. És el que es coneix com a efecte palanca de les muntanyes.

La DANA ha començat afectant el País Valencià, però també s'ha deixat veure amb força a Andalusia i a Castella-la Manxa. Tant a Albacete com a Màlaga els aiguats torrencials han causat greus inundacions i moltes incidències després d'acumular-se més de 100 l/m² en poques hores. A Letur, els serveis d'emergència han aconseguit rescatar quatre persones que constaven com a desaparegudes. Ara mateix el balanç de desapareguts en aquest municipi és de dos. El Guadalhorce, un riu que travessa la província de Màlaga, també s'ha desbordat, i ha deixat incomunicades diverses cases.

Pendents dels aiguats les pròximes hores

A hores d'ara la situació és més preocupant al sud, nord i oest de la província de València. Allà l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat l’avís vermell pel risc extrem de pluges, que poden acumular 90 litres per metre quadrat en una hora. En el cas del sud-oest de la província de València l'avís és taronja per precipitacions de fins a 40 litres per metre quadrat en una hora (140 litres en dotze hores). A la resta del País Valencià, l'avís és groc.

La previsió indica que les fortes pluges continuaran caient encara fins ben entrada la nit a les comarques de València i de Castelló, però al llarg de la matinada aniran a menys. També plourà amb ganes al centre de la península durant les pròximes hores. Aquest dimecres les precipitacions més destacades es concentraran entre el nord de Castelló i les Terres de l'Ebre, i arribaran també a més punts de Catalunya. El fort temporal anirà clarament a la baixa en el conjunt del País Valencià.

La perillositat del temporal ha fet que l'Autoritat Portuària de València (entitat que gestiona els ports de València, Sagunt i Gandia) hagi anunciat el tancament de les tres instal·lacions. A més, hi ha nombroses carreteres locals afectades i al llarg del matí l'autovia A-7 ha patit talls al seu pas per la localitat de l'Alcúdia, i l'A-3 a Xiva per grans acumulacions d'aigua a la calçada. De fet, els bombers han hagut de rescatar nombrosos conductors. Tampoc funcionen pel mateix motiu el servei de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana entre les poblacions d'Alginet i Castelló a la comarca de la Ribera Alta i el servei de Rodalies entre Bunyol i Utiel a la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena.

Aquest dimarts l'Associació Valenciana d'Agricultors ha lamentat els danys que està causant el temporal, tant per les pluges torrencials com per les fortes ràfegues i la calamarsa. Tot i que encara no ha facilitat cap xifra, sí que ha avançat pèrdues de fins al 100% de la collita en cultius com el caqui, i grans desperfectes en infraestructures com camins rurals, séquies, instal·lacions de reg per degoteig, hivernacles i magatzems.

stats