País Valencià16/02/2016

El jutjat de l'operació Taula obre una peça separada per investigar el suposat blanqueig del PP de València

Ara / Efe
i Ara / Efe

ValènciaEl titular del jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga el conegut com a cas Imelsa i que va ordenar l'operació Taula, ha obert una peça separada pel suposat blanqueig de 50.000 euros en el grup municipal del PP de València en la qual consten 49 imputats –investigats segons la nova llei d'enjudiciament criminal–, entre ells regidors assessors i exregidors i extreballadors d'aquest partit a l'Ajuntament que durant 24 anys va governar Rita Barberá.

El jutjat ha acordat així mateix prolongar el secret del sumari fins al proper 14 de març, segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià. La pròrroga del secret també s'estén a la peça separada oberta per investigar i, si escau, enjudiciar, el presumpte blanqueig de regidors i assessor del PP de València

Cargando
No hay anuncios

El jutge ha intervingut immobles, vehicles i ha ordenat el bloqueig de diversos productes bancaris propietat dels investigats per al seu comís en cas de condemna.

La investigació del jutjat d'instrucció número 18 de València se centra en l'empresa pública dependent de la Diputació e València Imelsa, en la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de la capital, en l'empresa creada per la Generalitat per a la construcció d'infraestructures educatives Ciegsa, i la Fundació Jaume II El Just, per adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals des de 2003.

Cargando
No hay anuncios

En el marc d'aquest cas s'investiga a 80 persones (polítics del Partit Popular, assessors i empresaris) per diversos delictes contra l'administració pública, entre ells, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals.

Avui han prestat declaració davant el jutge 3 dels 49 investigats pel suposat delicte de blanqueig, es tracta de tres assessors del grup municipal del PP a l'Ajuntament de la capital, un dels quals s'ha negat a declarar.

Cargando
No hay anuncios

Igual que els regidors i exregidors que han declarat fins al moment, tots mantenen la condició d'imputats –o investigats, segons la nova llei d'enjudiciament criminal–. Demà serà el torn dels exregidors Vicente Aleixandre i Francisco Lledó, de l'actual regidor María Jesús Puchalt, i d'altres quatre assessors.

El dijous compareixeran a la Ciutat de la Justícia els exregidors del PP Vicente Jurado i Irene Beneyto, a més de set assessors, i el divendres estan citats els també exedils Emilio del Toro i Ramón Isidro, al costat d'altres dos investigats.

Cargando
No hay anuncios

El PP espera per reclamar les actes

Per la seva banda, la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha informat aquest dimarts del compromís adquirit ahir pels nou regidors imputats segons el qual tots ells s'haurien compromès amb el partit a deixar la seva acta en cas que quan s'aixequi el secret de sumari la seva condició sigui sent la d'investigats per presumpte blanqueig de capitals.

Cargando
No hay anuncios

La dirigent popular ha explicat que, en conseqüència, els nou regidors seguiran en el seu càrrec en el proper ple de l'Ajuntament de València, el 25 de febrer, en el qual aquesta vegada exercirà com a portaveu provisional Eusebio Monzó, l'únic regidor popular que no està investigat per descomptat blanqueig de capitals.

Bonig ha considerat en roda de premsa que és una "qüestió de justícia" esperar al fet que s'aixequi el secret de sumari, que s'ha perllongat fins al 14 de març, per veure "què se'ls atribueix i quines proves hi ha", si bé els nou regidors s'han compromès a deixar voluntàriament l'acta llavors si hi ha un acte formal d'imputació.