El jutge no aixeca la imputació per blanqueig a cap membre del PP de València que ha declarat per l'operació Taula
Avui han declarat sis regidors i dos exassessors dins la ronda de declaracions iniciada pel jutge que investiga el finançament del PP
ValènciaEls sis regidors del Partit Popular de l'Ajuntament de València que avui han acudit a declarar com a imputats –'investigats', segons la nova denominació de la llei d'enjudiciament criminal– mantenen aquesta mateixa condició després de comparèixer davant el jutge, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià. Tots ells estan investigats per un suposat delicte de blanqueig de capitals en el marc del conegut com a cas Imelsa, que té el seu origen en una suposada trama corrupta que cobrava comissions en l'adjudicació de contractes públics des de diverses administracions.
El cas va derivar en un suposat blanqueig de diners en el grup popular de l'Ajuntament de València, ja que presumptament regidors i assessors feien donacions al partit de mil euros per transferència bancària que després els eren reintegrats en mà amb dos bitllets de 500 euros. Alguns regidors han reconegut les donacions tot i que han negat el blanqueig, mentre que almenys una exassessora del grup municipal també ha confirmat que el partit retornava els diners donats.
Els regidors que avui han declarat en el jutjat d'instrucció número 18 de València són Vicente Igual, Beatriz Simón, Lourdes Bernal, Cristóbal Grau, Alberto Mendoza i Félix Crespo, a més de dos assessors. D'aquest grup de vuit persones, dues s'han negat a declarar, segons, ha informat el Tribunal Superior de Justícia.
Quatre d'ells han abandonat la Ciutat de la Justícia per la porta posterior, tres d'ells gairebé de forma simultània (Bernal per la davantera i Crespo i Mendoza per la posterior), de manera que només Lourdes Bernal i Cristóbal Grau han sortit del jutjat per la porta principal.
Únicament, Cristóbal Grau ha atès de forma breu als periodistes, a els qui ha comunicat que, quan s'aixequi el secret de sumari, adoptarà la "decisió que consideri oportuna".
Sense detenir-se, l'edil Beatriz Simón ha expressat la seva confiança en què "tot s'aclareixi ràpid" i ha afirmat que ha dit al jutge "el mateix que el primer dia".
No ha aclarit, no obstant això, si estaria disposada a renunciar a l'acta de regidor i, preguntada per si creu que l'exalcaldessa Rita Barberá coneixia el suposat blanqueig ha contestat: "No ho sé, deixeu-me".
Hores després d'abandonar el jutjat, el regidor Alberto Mendoza ha explicat a EFE que ha ratificat davant el jutge la mateixa declaració que va fer davant la Guàrdia Civil de València la setmana passada.
El que va ser durant dos anys i mig regidor de Transports de l'Ajuntament de València ha reconegut que va donar mil euros al partit però que no se li va retornar res, per la qual cosa no té constància de blanqueig algun. Mendoza es considera "aliè a aquesta història" i ha lamentat que se li fiqui "en el mateix sac que una suposada trama de comissions" quan ell va gestionar un pressupost de 150 milions a l'any "sense un sol però".
Aquesta situació, ha reconegut, està creant problemes personals als edils del PP que s'han vist implicats en aquesta recerca, algun dels quals travessa un veritable "drama", segons Mendoza.
Sobre la possibilitat de renunciar a l'acta de regidor, ha manifestat que és una decisió que han de prendre els edils en l'àmbit personal i que ell esperarà al fet que s'aixequi el secret de sumari, igual que Cristóbal Grau o el que fos portaveu del grup Alfonso Novo.
Finalment, ha lamentat el "judici mediàtic paral·lel" al que es considera sotmès al costat de la resta dels seus companys de partit i ha expressat la seva intenció de "replantejar-se la seva situació", perquè "un entra en política per convicció".