La sequera obliga a incrementar les restriccions al reg al País Valencià

Els 20.000 regants que s'abasteixen del riu Túria patiran una retallada del 15% del subministrament

ARA
2 min
L'embassament valencià de Benaixeve, nodrit per les aigües del riu Túria, aquest agost.

ValènciaLa Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha anunciat aquest dimarts que els 20.000 regants que s’abasteixen de les aigües del riu Túria patiran una retallada del 15% del subministrament. Es tracta de la màxima quantitat que es preveu per a una situació de prealerta com és l'actual.

La decisió, que exigirà allargar la freqüència entre els regs, s'ha produït l'endemà que la CHX comuniqués que la conca del riu Túria ha entrat en prealerta per sequera a causa de les elevades temperatures i la falta de pluja dels últims mesos. La mesura pretén garantir la disponibilitat d'aigua per a l’abastiment urbà que, a hores d'ara, no es veurà afectat.

Ja al maig, la CHX va fer una crida als usuaris perquè estalviaren tanta aigua com pogueren en previsió d'un empitjorament en les condicions. “Els indicadors de sequera i escassetat ens deien que, si no arribaven les precipitacions, era molt probable que el sistema Túria entrés en prealerta al juliol", ha recordat avui el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, en una conferència de premsa celebrada a València.

Per la seva banda, el president del Sindicat de Regulació de les Aigües del Túria, José Alfonso Soria, ha subratllat el compromís dels regants davant la situació de sequera i les males previsions climatològiques que estimen una tardor poc plujosa. “Ens solidaritzem i ens veiem en la necessitat d'aportar el nostre gra de sorra a través d'aquestes restriccions que, a més, permetran que hi hagi més aigua per al proveïment urbà", ha destacat Soria.

Sobre el subministrament humà, Polo ha recordat que també es durà a terme un canvi important per al proveïment de tota l'àrea metropolitana de València. “Habitualment, un 75% de l'aigua prové del riu Xúquer i un 25% del riu Túria. A partir d'avui, i tal com s'estableix en el Pla Especial de Sequera, els percentatges canvien i seran d'un 80% del Xúquer i un 20% del Túria", ha detallat Polo.

El president de la CHX també ha recordat que l'escassetat de precipitacions, les altes temperatures i l'augment de les demandes de reg s'han traduït en un minvament del volum d'aigua embassada. En el cas del sistema Túria, l'aigua emmagatzemada en els principals pantans es troba al voltant dels 111 hm³, el 38% de la seva capacitat.

Falta de precipitacions

La falta d'aigua és provocada per l'absència gairebé generalitzada de pluges durant els últims mesos. De fet, la precipitació mitjana fins al 5 d'agost de l'any hidrològic ha sigut de 257 mm. Es tracta del quart valor més baix dels últims 33 anys, molt per sota dels 376 mm de mitjana.

Com a conseqüència, al País Valencià en aquest moment hi ha quatre conques o sistemes d'explotació en situació d'emergència: Sénia-Maestrat, Palància - les Valls, Marina Alta i Marina Baixa. A més, estan en alerta tres més: Millars - Plana de Castelló, Serpis i Vinalopó-Alacantí.

stats