Raimon celebra els 60 anys d''Al vent' amb una exposició a Xàtiva
La mostra suposa el primer tast del que serà el futur Centre Raimon d'Activitats Culturals
XàtivaDel crit de llibertat de Raimon a la veu de la terra de Pep Gimeno Botifarra. Del clam desfermat a l'emoció popular. Amb la interpretació per part del segon de la cançó Al vent –en una versió acolorida pel so de les castanyoles– s'ha inaugurat aquest dijous l'exposició amb què Raimon i la seva esposa Annalisa han decidit celebrar les sis dècades de l'himne que, junt amb la també emblemàtica Diguem no, millor va simbolitzar l'anhel de democràcia a les nostres terres.
L'acte ha gaudit d'un tendre caràcter familiar, ja que s'ha celebrat al Museu de Santa Clara de Xàtiva (Costera), un espai ben conegut pel cantant, ja que va acollir l'antiga Casa d'Ensenyança, l'edifici on el músic va cursar el batxillerat. Una dolça coincidència, a la qual sumar la proximitat del centre artístic al carrer Blanc, el que va veure nàixer Raimon.
Però com que el caliu més que les pedres l'ofereixen les persones, en una jornada tan especial el cantant ha comptat amb la companyia d'una nombrosa llista d'amics. També de veïns de la ciutat que han volgut mostrar el seu afecte al músic. D'aquests, una bona part han hagut de seguir els parlaments a través de diverses pantalles de televisió situades a l'entrada del museu, atès que el saló d'actes s'ha quedat ràpidament petit.
Entre els amics de Raimon hi havia representants de la cultura com l'artista xativí Artur Heras, filòlegs com l'acadèmic Josep Palomero o escriptors com el periodista Xavier Aliaga. No hi han faltat figures de la política com el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; l'exvicepresident del Govern de Pasqual Maragall Antoni Castells; l'exministre socialista Narcís Serrà, o l'exassessor del president xilè Salvador Allende, el valencià Joan Garcés.
Junts, intel·lectuals i responsables de l'administració han visitat el nucli històric de Xàtiva, aquell on les amples avingudes s'aprimen per transformar-se en petits carrers empedrats i el pendent creix sense aturador als peus de l'imponent castell. Tot, per retre homenatge al seu veí més famós, si deixem de banda la històrica nissaga dels papes Borja. "És una persona que ha portat el nom de la nostra ciutat per tot el món. I ho va fer en valencià quan gairebé no es podia ni parlar en la nostra llengua", ha destacat a l'ARA Pep Gimeno Botifarra mentre rebia les reiterades felicitacions dels assistents per la seva interpretació.
"El que he de dir ja ho he dit cantant"
Més contingut, com gairebé sempre, Raimon atenia les autoritats. "El que he de dir ja ho he dit cantant, que és com millor m'expresse", ha resumit en la intervenció més breu de l'acte. Amb tot, se li ha escapat una petita mostra de feblesa. "He de reconèixer que visc uns dies d'una emoció molt forta. M'emocione perquè Xàtiva és el meu poble", s'ha justificat.
Abans de Raimon, la loquacitat l'han posat la regidora de Cultura, Raquel Caballero; l'alcalde de la ciutat, Roger Cerdà; Joaquim Nadal, i el comissari de l'exposició, Pablo Camarasa, que ha qualificat la mostra "d'autèntica joia". I no li deu faltar raó, perquè l'exposició compta amb 62 peces, moltes de les quals es desprenen de l'amistat forjada entre l'artista xativí i autors de renom com ara Andreu Alfaro, Joan Miró, Artur Heras, Antoni Tàpies, Rafael Armengol, Manuel Boix, Joan-Pere Viladecans, Josep Guinovart, Vicente Rojo, Julio González, Eduardo Arroyo, Eduardo Chillida, Miquel Barceló, Ricard Vaccaro, Pere Alavedra, Antonio Saura, Josep Buyreu, Rafael Pérez Contel o l'escultora Madola.
Es tracta d'un petit tast del que serà el futur Centre Raimon d'Activitats Culturals (CRAC), que es crearà amb aquestes obres i amb molts més documents i treballs al voltant de Raimon –tot el seu llegat artístic– que el cantant i la seva esposa han cedit a la ciutat de Xàtiva. Fins aleshores, els aficionats de l'art amb majúscules podran obrir boca amb l'exposició que es podrà visitar fins al 19 de març.