La nova radiotelevisió valenciana no té data d'inici de les emissions degut a l'obsolescència dels equips
Preveuen una inversió de 20 milions fins a l'any 2019 en renovació tecnològica, adequació dels estudis i obertura de delegacions
ValènciaEl president del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, va evitar ahir dilluns oferir una data per a l'inici de les emissions de la nova radiotelevisió pública i va supeditar la posada en marxa de l'emissora a la renovació tecnològica que necessiten els equips i el centre de producció de programes.
Durant la seva compareixença al Parlament valencià, Soriano va explicar que han trobat una situació d'obsolescència tecnològica que no permet que "d'una manera immediata es pugui començar a prestar el servei públic, tal com pensàvem inicialment". El president del consell rector va afegir que la situació ha obligat a revisar les actuacions que en un inici es consideraven que es podrien realitzar d'una manera ràpida.
Construir els estudis de ràdio
Soriano va explicar que entre les actuacions a realitzar es troben les de recuperar el centre de producció de programes de Burjassot (Horta Nord), que va definir com a "manifestament millorable i que difícilment permet iniciar els serveis"; habilitar les delegacions d'Alacant i Castelló; dissenyar i construir els estudis de ràdio; modificar els sistemes de producció i edició, així com reformar i adaptar els platós.
El màxim dirigent de la corporació va explicar que confien que al llarg d'aquest 2017 es puguin desenvolupar inversions tecnològiques que permetin "tenir un horitzó més clar sobre el moment en què es podria començar a prestar el servei públic". Amb tot, el president del consell rector va dir que el primer servei no ha de ser necessàriament el de televisió sinó que, depenent de la renovació tecnològica, es pot iniciar amb qualsevol altre.
Servei de multicontinuïtat
El primer contracte per a la renovació d'equipament ha estat per al servei de multicontinuïtat, que presentava un elevat grau d'obsolescència. Segons els informes de la direcció general de Tecnologies, l'actual estat impedeix que es puguin oferir emissions amb la qualitat que té qualsevol televisió pública o comercial, d'àmbit autonòmic o estatal i planteja dubtes sobre l'estabilitat del senyal.
Soriano preveu que la CVMC inverteixi fins a 20 milions d'euros en la renovació d'equipaments al centre de producció de programes de Burjassot, a més de 10 milions en explotació.
Confia que la Unió de Periodistes no impugni el barem
A preguntes dels diferents grups, el president del consell rector també es va referir al barem de mèrits per a la contractació de personal en la borsa temporal. Soriano va afirmar que atorga als extreballadors una puntuació extra de, com a màxim, un 36%, el que assegura que compleix lla llei de creació de la CVMC. També va explicar que desitja que la Unió de Periodistes Valencians no impugni les borses temporals per la seva disconformitat amb el barem, tal com va acordar aquesta organització en una assemblea extraordinària en considerar que vulnera el principi d'igualtat entre els extreballadors i la resta de professionals. Així mateix, va assenyalar que els 469 empleats previstos per al nou ens s'aniran incorporant de manera progressiva i que tots no entraran en una primera fase.
Destitució de Rafa Xambó
Durant la comissió, el grup de Ciutadans va demanar la destitució d'un dels membres del consell rector, Rafa Xambó, a causa dels seus pronunciaments a través de les xarxes socials en contra de diversos mitjans de comunicació, periodistes i la Unió de Periodistes Valencians. El portaveu de Cs a la comissió, Toni Subiela, va lamentar que Xambó es trobi en l'equip que ha d'elaborar el llibre d'estil. A aquest respecte, el president del consell rector va contestar que, si bé no comparteix les paraules de Xambó, entren dins del seu dret a la llibertat d'expressió i va indicar que s'han realitzat fora de l'àmbit de l'ens.