Puig reivindica la gestió del govern valencià i García li retreu el lideratge "institucional" de Compromís

Els dos candidats a la secretaria general del PSPV protagonitzen un debat més relaxat a pocs dies de les primàries de diumenge

Ximo Puig i Rafa García acompanyats de la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre.
Daniel Martín
12/07/2017
3 min

ValènciaDos dies de diferència és un període de temps massa curt per tornar a reunir els dos candidats a uns comicis. Aquesta és, potser, la principal conclusió del segon i últim debat entre els candidats a la secretaria general del PSPV, el president del govern valencià, Ximo Puig, i l'alcalde de Burjassot (Horta Nord), Rafa García.

Tot i que l'escenari, la seu dels socialistes valencians, era més suggeridor, i l'expectació major -més d'una vintena de periodistes-, el debat entre Puig i García ha gaudit de menys tensió, un fet segurament desitjat per ambdós candidats, però també, ha generat menys interès per a l'espectador.

El debat, això sí, ha aportat una novetat: la referència a la rivalitat electoral entre PSPV i Compromís. En aquest sentit, Rafa García, ha defensat que la competència de la formació taronja exigeix reforçar el partit, especialment a dos anys de les eleccions autonòmiques. De fet, l'alcalde de Burjassot ha afirmat que "el lideratge institucional [en referència a la Generalitat Valenciana] recau en Compromís". El repartiment dels torns de paraula ha evitat que Puig pogués contestar aquesta crítica, que el cap del Consell no ha recuperat en la resta del debat.

"El pitjor resultat electoral de la història"

Com en el debat celebrat aquest dilluns, Rafa García ha sigut el més incisiu, una circumstància presumible en el candidat que intenta descavalcar qui ostenta el càrrec. L'alcalde de Burjassot ha responsabilitat Puig d'haver aconseguit "el pitjor resultat electoral de la història”, un retret al qual el president del govern valencià ha contestat recordant que és el mateix balanç electoral que García va aconseguir a Burjassot.

“El federalisme tan sols el defensem Miquel Iceta, Francina Armengol i jo”

El suport de Ximo Puig a Susana Díaz és, segurament, el punt més feble del cap del Consell, i en conseqüència, Rafa García no ha dubtat a furgar en la ferida. Ho ha fet precisament quan el dirigent morellà defensava l'aposta per un estat federal. En aquest moment, García li ha demanat “fets i no paraules”, i li ha recordat el seu suport a Susana Díaz, “una dirigent que tres dies després que el congrés federal aprovés la defensa de la plurinacionalitat de l’Estat es va desdir d’aquest acord. I tu, Ximo, no vas dir res”. Puig s'ha defensat d'aquest retret evocant el seu full de serveis i ha assegurat que la plurinacionalitat i el federalisme al PSOE tan sols “el defensem el líder del PSC, Miquel Iceta; la presidenta balear, Francina Armengol, i jo”.

"No podem tenir una bicefàlia mental"

El moment més tens ha arribat amb el debat sobre si l'elecció del secretari general està afeblint la posició del cap del Consell, precisament quan el PSPV ha recuperat la presidència de la Generalitat després de 20 anys en l’oposició. En aquest punt, García s’ha esforçat a subratllar que les seves crítiques no es dirigeixen a la gestió del govern del Botànic, sinó a “la paràlisi del partit”, i ha remarcat que en aquest procés "no es tria el candidat a la presidència de la Generalitat, sinó el secretari general del PSPV”. Puig ha aprofundit en aquesta idea, però en direcció contrària, i ha afirmat que, "precisament, el que es tria és un secretari general i no un secretari d'organització. Elegim un líder del partit i no podem tenir un bicefàlia mental".

Integració de l'altra candidatura?

El debat s'ha tancat analitzant la possible entesa d'ambdues candidatures, un cop, diumenge, els afiliats triïn el secretari general. Puig, s'ha mostrat més favorable a la integració, tot i que no s'hi ha compromès amb afirmació. Menys favorable s'ha mostrat García, que ha afirmat que, “si per integració parlem de quotes o d'una executiva de 99 persones, no. La fórmula ha de ser fer un equip dels millors”.

Aquestes paraules tan poc propícies respecte a una entesa entre ambdues candidatures s'ha completat amb un càrrega de fons de Puig, que ha avançat que tornarà a plantejar la creació d'un acord electoral per al Senat amb la resta dels partits de l’esquerra valenciana amb l'objectiu de "visibilitzar que el problema valencià existeix, i perquè és bo tenir una veu conjunta a Madrid”, un acord que, precisament, no es va bastir per la negativa de Pedro Sánchez, en el que va ser la principal pugna entre Puig i el secretari general del PSOE. Les espases, per tant tornen a estar enlaire.

stats