País Valencià 03/02/2018

El PSPV detecta 169 noves altes abans de les primàries comarcals i locals d'aquest diumenge

Des de l'executiva federal del PSOE neguen "rotundament" haver alterat el cens de militants

Europa Press / Ara
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

ValènciaEl comitè de garanties del PSPV es reunirà aquest dissabte per abordar la situació generada de cara a les primàries comarcals i locals que se celebren aquest diumenge després d'haver detectat 169 integrants nous del cens mitjançant la figura de l'afiliat directe, uns militants que s'han inscrit per internet i que ara han passat a formar part d'una agrupació per poder votar. Aquest afiliat disposa d'una quota inferior a la del militant ordinari i la seva figura va ser impulsada pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, amb l'oposició d'algunes federacions com la valenciana.

En total, s'han detectat 169 afiliats directes, que han passat a pertànyer a agrupacions concretes, 112 a la província de València, 50 a la d'Alacant i 7 a la de Castelló. Aquestes incorporacions s'han fet en "llocs molt estratègics", com la ciutat de València, amb 55 nous integrants de les llistes.

El PSOE nega "rotundament" haver alterat el cens

Des de l'executiva federal del PSOE neguen "rotundament" haver alterat el cens de militants i remarquen que el comitè de garanties del PSPV no té capacitat de decisió respecte al cens i que aquesta competència és de la comissió federal d'ètica i garanties, que no depèn de la direcció del partit, sinó que es tria en els congressos al marge de l'executiva federal. També asseguren que aquest òrgan el juliol passat va aprovar unes regles comunes sobre les qüestions censals de cara als processos congressuals en totes les federacions i províncies. Aquest acord obriria la possibilitat de fer que els afiliats directes poguessin participar en tots els processos d'elecció sempre que estiguessin inscrits en el cens tancat l'1 d'abril del 2017 i sol·licitessin el trasllat a l'agrupació municipal del seu domicili.

Des de l'executiva federal del PSOE sí que admeten que en 28 dels 169 casos es tracta d'afiliats directes que han sol·licitat el trasllat a una agrupació del País Valencià després del tancament del cens, però remarquen que aquests casos representen el 0,16% de tots els afiliats a la federació valenciana. En el cas de la província de València es tracta de 16 trasllats, el 0,17%, i d'aquests, tan sols 5 a València ciutat, el 0,33%.

Possible nou enfrontament entre Puig i Sánchez

Aquest nou episodi podria reflectir un altre enfrontament entre la direcció del PSPV, que encapçala Ximo Puig, i la federal, que lidera Pedro Sánchez junt amb el també valencià i secretari d'organització José Luis Ábalos. En aquesta línia, cal destacar la disputa entre la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, pròxima a Puig, i la regidora Maite Girau, pròxima a Ábalos, per la qual cosa els nous 55 afiliats podrien ser determinants, ja que en les primàries autonòmiques el president de la Generalitat Valenciana es va imposar a l'alcalde de Burjassot (Horta), Rafa García, per 529 a 454 vots, és a dir, amb una diferència de 75 sufragis.

stats