El president valencià presenta una proposta per al nou finançament que homogeneïtza les transferència autonòmiques
L'informe encarregat per Alberto Fabra a una comissió d'experts proposa la recentralització de competència per minvar el deute públic
ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha presidit aquest dimarts la presentació de l'estudi 'Informe sobre el deute, dèficit i finançament de la Comunitat Valenciana. Propostes de bases per a un nou sistema de finançament autonòmic', encarregat pel govern valencià a una comissió d'experts en economia presidida pel professor Jaime Lamo de Espinosa i que ha redactat el professor Ramón Tamames.
Aquest estudi ha servit per corroborar el dèficit de finançament que pateix el País Valencià i que ha causat que aquesta autonomia arrossegui 29.347 milions d'euros de deute. Segons revela l'informe, "existeix una asimetria de càstig per a la Comunitat Valenciana pel finançament de competències homogènies", d'acord amb les dades de la liquidació dels sistema de finançament de 2011 aportades pel ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.
Així, explica l'estudi, els valencians van rebre 211 euros per habitant, que són 205 euros menys que la mitjana espanyola. Una manca d'ingressos respecte de la mitjana de comunitats autònomes que s'està produint, assenyala, en el darrers sistemes de finançament aprovats i aplicats pels governs espanyols i que la comissió d'experts ha xifrat en un "minorització d'ingressos" per al País Valencià "no inferior a 12.000-13.000 milions d'euros per als anys 2001-2013".
Els experts ofereixen en aquest punt diverses formes perquè la Generalitat Valenciana pugui demanar "la suma efectiva de la pèrdua d'ingressos" patida pel dèficit crònic de finançament. Els experts assenyalen que una seria que l'administració general de l'Estat "estudiï la mutualització del deute viu de les comunitats autònomes per estratificar-la i procedir a una amortització a més llarg termini amb tipus d'interès més baixos, considerant el pagament de les alíquotes corresponents a cada comunitat després dels ajustos convenients, per descomptar en el deute de les comunitats autònomes més castigades" pel sistema de finançament autonòmic del 2009.
La segona fórmula que estableix l'informe és la creació en el nou sistema de finançament del 2014 un "únic fons d'anivellació de dèficit de financers crònics, amb una dotació anual que anés compensant les comunitats afectades". La tercera via proposada és que "la xifra de compensació calculada pogués fer-se efectiva [...] mitjançant el fons de compensació interterritorial".
Amb tots aquests elements, la comissió d'experts proposa un sistema de finançament que el president Fabra ja ha fet arribar al ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro basat en la "igualtat dels ciutadans", independentment del territori de residència "a efectes de gaudir de serveis bàsics similars en prestacions i despeses". Aquest sistema de finançament assumeix la reivindicació del president valencià d'imposar el criteri poblacional com el criteri a seguir per "satisfer, en condicions de despesa real objectiva i amb el màxim grau d'eficiència, els serveis fonamentals i conforme a una despesa estàndard".
L'informe també recull algunes de les propostes llançades pel president Alberto Fabra per reduir la despesa pública, com la retallada de diputats, de conselleries i de despesa corrent de funcionament, com ara els vehicles oficials. L'estudi també demostra una clara vocació recentralitzadora quan assenyala que cal "abordar amb total diligència la coordinació dels 17 sistemes de salut actualment compartimentats que hi ha a Espanya, amb la idea d'anar cap a una agència nacional que articuli millor i instrumenti de manera eficient el sistema nacional de salut". També proposa que la "justícia i l'ensenyament siguin serveis integrals de l'Estat".
Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha dit que aquest sistema de finançament no és només per als valencians, sinó que és un model "per als ciutadans, no per als territoris", que és "just" i en el qual "es garanteixin els serveis bàsics" a tot el territori de l'estat espanyol, amb independència de l'autonomia en què es resideixi.
El cap del govern valencià ha anunciat que el seu consell abanderarà aquesta proposta "per a tot Espanya", en tractar-se d'un model "equilibrat, just, distributiu i que atén en moments de necessitat tot allò que poden precisar les persones" i que pretén acabar "amb les injustícies perquè puguem tenir les mateixes oportunitats, serveis i expectatives". "No val que hi hagi ciutadans de primera i de segona, i no admetrem que els valencians estiguin dins d'aquest grup de segona", ha assenyalat davant una sala del Palau de la Generalitat plena de representants polítics i del món empresarial valencià.