País Valencià02/06/2022

Eduardo Zaplana s'acosta al banc dels acusats i podria ser jutjat per organització criminal i blanqueig

Processen l'expresident valencià pel presumpte cobrament de fins a 17 milions d'euros en comissions il·legals

Daniel Martín / Europa Press
i Daniel Martín / Europa Press

ValènciaLa magistrada titular del jutjat d'instrucció número 8 de València, María Isabel Rodríguez, ha processat l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana en el cas que investiga el presumpte cobrament de fins a 17 milions d'euros en comissions il·legals a canvi d'adjudicacions del servei de la ITV i del pla eòlic valencià, segons ha informat l'agència Europa Press.

La resolució dona per conclosa la fase d'instrucció i acosta la possibilitat que Zaplana, que fins ara tenia la condició d'investigat, sigui jutjat pels delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals. En els pròxims dies s'hauran de pronunciar la Fiscalia i les acusacions per assenyalar les qualificacions que demana per a cadascun dels processats. Posteriorment, es podria decretar l'obertura de judici oral, l'arxivament del procediment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Cargando
No hay anuncios

A més de Zaplana, Rodríguez també ha decidit processar el també expresident de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas, els empresaris Vicente i José Cotino –nebots de l'expresident de les Corts Valencianes i excap de la Policia Nacional Juan Cotino.

Cargando
No hay anuncios

Per a la jutge, "existeixen indicis" que els investigats "s'aprofitaven dels càrrecs polítics que ostentaven" per "facilitar l'obtenció de contractes públics obtenint totes les parts beneficis econòmics" que "posteriorment van ser objecte de blanqueig i altres delictes".

Segons la instructora, les operacions "eren dirigides per Zaplana" que, junt amb el seu grup de col·laboradors, va convertir els concursos públics de privatització de les ITV i del pla eòlic del País Valencià en un procés "a la carta" perquè les empreses interessades, "prèvia estipulació de comissió, aconseguissin aquestes adjudicacions".

Cargando
No hay anuncios

En la instrucció, Rodríguez assenyala que, tot i el seu paper central, l'objectiu de Zaplana era "quedar, per sobre de tot, ocult" amb l'objectiu d'"eludir possibles responsabilitats". A més, i atès que era una persona molt coneguda, evitava que el seu nom "aparegués en qualsevol tipus d'operació". Per això, segons la magistrada, l'expresident "va utilitzar els seus amics i coneguts", als quals "va fer partícips dels beneficis obtinguts" però sempre "en quantitats mínimes". Destaca el paper del seu presumpte testaferro, Joaquín Barceló, que figurava com a administrador, tant a Espanya com a l'estranger, en comptes corrents i empreses pantalla.

Cargando
No hay anuncios

580.000 euros per a l'expresident José Luis Olivas

Segons la instructora, per donar sortida als diners obtinguts de forma delictiva, la trama utilitzava societats amb les quals "els diners obtinguts de les comissions i els beneficis d'algun dels investigats". En concret, esmenta el cas dels parcs eòlics valencians, on després d'adjudicar tres de les zones les accions de les concessionàries van passar de valdre 120.000 euros a 48 milions, una revalorització que es va produir "en tot just sis anys".

Cargando
No hay anuncios

La magistrada apunta el paper "fonamental" del també expresident valencià José Luis Olivas quan Zaplana va ser designat ministre de Treball per José María Aznar. Segons Rodríguez, Olivas "també va obtenir beneficis". En concret, hauria rebut 580.000 euros com a comissió.

En la convocatòria pública del pla eòlic la magistrada denuncia que "es van alterar els tràmits del procediment" situant "en la mateixa fase la informació pública i la publicació de la resolució definitiva" i que "no es va establir cap criteri de selecció dels projectes", per la qual cosa la selecció "quedava a criteris arbitraris". Respecte a les adjudicacions de les ITV, assenyala que "no s'ha trobat cap document que justifiqui i avali la privatització" i "tampoc hi ha cap estudi econòmic". Per contra, sí que hi va haver "un informe desfavorable que mai es va tenir en compte", subratlla la jutge.

Cargando
No hay anuncios

Els altres col·laboradors

María Isabel Rodríguez també destaca el paper desenvolupat per la secretària personal de Zaplana, Mitsuko Henríquez, que era "coneixedora de les activitats delictives" i que "va rebre quantitats en efectiu de procedència delictiva que després li entregava". Un altre col·laborador "assidu" de Zaplana per "facilitar factures que justificaren moviments de diners" era Francisco Pérez López. Així mateix, també formaven part de l'entramat Carlos Gutiérrez Mondedéu, que es dedicava a ser l'"interlocutor" amb una entitat bancària perquè es fessin "excepcions" en les operacions, i Ángel Salas, que "mantenia contactes" per a l'adquisició de determinats béns, en concret, diverses parcel·les a la Vila Joiosa (Marina Baixa), fent els pagaments "amb provinent de les comissions il·legals".

Cargando
No hay anuncios

La implicació de Roberto Bataouche Pérez, segons es recull en l'acta, es vincula amb operacions per un import de 812.000 euros que van ser destinades a l'adquisició d'uns àtics a Altea, "pertanyents en realitat, encara que de forma encoberta, a Eduardo Zaplana, com consta en la documentació trobada al registre". Una altra de les persones que col·laborava amb l'excap del Consell era el perruquer Pedro Romero, en aquest cas per "donar sortida als diners obtinguts il·lícitament".

Cargando
No hay anuncios