Processen ACS pels moviments sísmics que va provocar el Castor
Un jutge de Vinaròs creu que Escal UGS, gestora del magatzem, va menystenir el risc "catastròfic" dels terratrèmols
ValènciaEl jutjat de primera instància número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) ha decidit processar l'empresa Escal UGS SL, de la qual és propietària en un 66,67% ACS, la companyia que presideix Florentino Pérez, per un presumpte delicte ambiental per seguir amb la injecció de gas en el magatzem Castor malgrat ser advertits d'un augment de la sismicitat en la zona. A més de l'empresa, també han sigut processats dos directius de la companyia, Recaredo del Potro, expresident d'Escal UGS i José Luis Martínez Dalmau, exconseller delegat.
En canvi, el magistrat ha arxivat les diligències per uns altres deu investigats, tot ells funcionaris de l'estat, al descartar que incorreguessin en un delicte de prevaricació mediambiental durant la tramitació dels permisos per al funcionament del magatzem que hauria pogut provocar un terratrèmol de fins a 6,8 graus davant de les costes de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat.
En la seva resolució, el jutge relata com els dos responsables del projecte processats van acordar iniciar entre els dies 2 i 5 de setembre del 2013 la fase d'injecció de gas a la planta malgrat que eren "conscients de la potencial perillositat sísmica que la seva activitat podria implicar". De fet, l'actuació en el gasoducte va provocar el 5 de setembre un augment de la sismicitat, del qual l'Observatori Sísmic de l'Ebre va alertar la companyia i els seus responsables quatre dies més tard.
"En aquell moment, sent plenament conscients i coneixedors de la perillositat sísmica que la seva activitat estava produint amb perill per al medi ambient i les persones, van continuar injectant gas fins al dia 11 i van reprendre les injeccions el dia 11 a les 22 h", precisa el jutge, que subratlla que van continuar amb l'activitat des d'aquell dia i fins al 13 de setembre "a un nivell molt superior al que van injectar del 5 a 8 de setembre, i en fases anteriors".
519 terratrèmols amb "potencial catastròfic"
Aquesta situació va desencadenar una "gran sèrie de sismes a la zona" (fins a 519), que es van prolongar fins al 4 d'octubre i van ocasionar danys de consideració en nou habitatges de Vinaròs i Sant Mateu (Baix Maestrat), Amposta i Sant Carles de la Ràpita (Montsià), ja que van assolir una magnitud de 4,2 graus.
Segons l'opinió del jutge, aquests moviments sísmics van generar "una situació de perill potencialment catastròfic que es va prolongar fins que, finalment, per part de l'administració, es va acordar el cessament de l'activitat fins que no hi hagués garanties que es podia continuar sense cap risc". És més, afegeix el jutge, "avui dia continua havent-hi el gas a l'emmagatzematge subterrani sense que sigui possible la seva extracció en condicions de seguretat per a les persones i el medi ambient".
Antic pou petrolier
El projecte Castor va consistir en la construcció d'un magatzem subterrani de gas natural aprofitant un antic pou petrolífer situat a 1.750 metres sota el nivell del mar, davant de la costa de Vinaròs.