Condemna històrica a la violència ultra al País Valencià
Els acusats per les agressions del Nou d'Octubre del 2017 a València es declaren culpables
ValènciaFita històrica al País Valencià en forma de condemna a la violència ultra. Les defenses de 26 dels 28 acusats per les agressions del Nou d'Octubre del 2017 a València han tancat un acord amb les acusacions i la Fiscalia i s'han declarat culpables de vulneració del dret fonamental de manifestació i les llibertats públiques, lesions, coaccions i amenaces amb l'agreujant de discriminació ideològica i d'abús de superioritat. La negativa de dos dels processats durà, amb tot, a la celebració del judici, però només seuran a la banqueta el director d'Onda Fallera, Pepe Herrero, i Francisco Moreno, vinculat al grupuscle blavero Defenem València.
Malgrat el pacte i el reconeixement dels fets, que evitarà que els acusats entrin a la presó, quan han sortit de la Ciutat de la Justícia, els processats, molts exmembres de la penya Yomus –l'extinta formació ultra de seguidors del València CF–, han fet salutacions feixistes i han increpat els membres de la Comissió Nou d'Octubre –la plataforma que convoca la tradicional manifestació– i de diversos col·lectius antifeixistes com Arran, el sindicat COS o Endavant, que s'havien concentrat per reclamar la condemna. Quan sortien, els condemnats han dedicat crits als activistes que no mostraven precisament el seu penediment, com "Poco os dimos ese día" i "Nos habría salido más barato mataros".
L'acord de conformitat inclou que els acusats no es podran acostar durant tres anys i cinc mesos a 100 metres de les seus de les entitats que conformen la Comissió Nou d'Octubre, així com a 300 metres de qualsevol altre acte impulsat per la plataforma i els agredits. A més, hauran d'indemnitzar amb 46.000 euros les persones agredides i assumir les despeses del judici, que s'eleven a 49.000 euros.
Per arribar a un pacte, les víctimes han acceptat una notable reducció de les condemnes, que oscil·len entre un any i cinc mesos i dos anys de presó. Inicialment, el ministeri fiscal havia demanat entre tres i set anys i l'acusació popular, entre cinc i onze. Sobre aquest acord, fonts de les acusacions han destacat a l'ARA la seva satisfacció. "Si el judici s'hagués fet, no teníem cap seguretat d'assolir una condemna elevada, ja que als tribunals els costa molt reconèixer la motivació ideològica. El més probable és que només haguéssim aconseguit penes per agressions, però no per vulneració de drets fonamentals".
Toni Gisbert, portaveu de la Comissió Nou d’Octubre, també ha celebrat el pacte i ha defensat que "el resultat marca un abans i un després en la història de la lluita contra la violència feixista al País Valencià". "S’ha aconseguit l'expulsió dels acusats de l’estadi del València CF i la dissolució d’una penya violenta [en referència al grup Yomus] i protagonista de nombrosos incidents. També s’ha guanyat la condemna social dels violents, de tal manera que les manifestacions del Nou d'Octubre dels anys posteriors –i fins ara– s’han realitzat amb normalitat i tranquil·litat", ha emfatitzat Gisbert.
Des d'Alerta Solidària han subratllat que l'acord suposa "el reconeixement de la violència feixista i espanyolista que pateix l’independentisme i el catalanisme al País Valencià. Es reconeix un clima i un context d’assetjament desinhibit, d’agressions sense dissimular, d’odi visceral i, de retruc, s’evidencia la percepció d’impunitat amb la qual actuen des de fa dècades aquests energúmens".
Per la seva banda, la fiscal Susana Gisbert s'ha mostrat satisfeta pel fet que els agressors hagin admès la seva responsabilitat i s'hagin dictat ordres d'allunyament respecte de les organitzacions convocants de la manifestació.