Cultura

Els premis Octubre reivindiquen la llengua davant el govern PP-Vox

La 52a edició bat el rècord de participació

Ara
2 min
Els guanyadors dels Premis Octubre

ValènciaAquest dissabte a la nit va tindre lloc la cerimònia de lliurament dels premis a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Una edició en què es va batre el rècord de participació. Ferran Garcia Oliver, Joan Duran, Neus Penalba, Irene Tarrés i Paula Llorens van ser els guanyadors dels 52ns premis Octubre de narrativa, assaig, poesia, i teatre.

El premi Andròmina de narrativa, amb un jurat format per Núria Cadenes, Jaume C. Pons Alorda i Anna Punsoda, i amb 121 originals presentats, es va atorgar ex aequo a En Trànsit, de Ferran Garcia-Oliver (Beniopa, 1957), i a Tornaràs a mirar-me, de Joan Duran i Ferrer (Sitges, 1978). En el cas de Garcia-Oliver, el jurat va valorar que "elabora una magnífica psicogeografia de la ciutat de València amb un ritme que arrossega i descriu extraordinàriament la història recent del País Valencià". De Tornaràs a mirar-me, el jurat destaca "la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l'oralitat amb violència expressiva".

L'obra guanyadora del premi Joan Fuster d'assaig va ser Fam als ulls, ciment a la boca. Una lectura de La mort i la primavera de Mercè Rodoreda, de Neus Penalba (Tarragona, 1982). El jurat destaca que "l'obra suposa una aproximació dins el conjunt de l'imaginari de l'univers rodoredià i les connexions amb l'univers cultural i literari europeu". El jurat va atorgar el premi Vicent Andrés Estellés de poesia a La crossa de l'aorta d'Irene Tarrés Canimas (Girona, 1979), escollida entre un total de 127 originals presentats. Els membres del jurat van destacar que "el llibre es construeix com un viatge a través de l'experiència de la maternitat i la reconfiguració identitària de la veu poètica".

Finalment, el premi Pere Capellà de teatre va ser per a l'obra La nòria, de Paula Llorens Camarena (Canals, 1986). El jurat n'ha destacat que "la seva poètica combina destrament amb una al·legoria contra l'amor romàntic i les violències patriarcals".

Homenatge a Al Tall

En aquesta 52a edició, els premis Octubre van fer un homenatge a Al Tall, el grup musical valencià fundat el 1975 per Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Miralles i Manolo Lledó. La seva irrupció va suposar una renovació de la música d'arrel popular i tradicional al País Valencià. Al llarg de gairebé quatre dècades, Al Tall ha estat un referent per a diverses generacions. Fins al punt que, amb el canvi polític de les institucions valencianes amb les darreres eleccions, la dreta espanyolista ha llevat el nom de Vicent Torrent de l'auditori de Torrent.

Al costat dels alcaldes de la Catalunya del Nord

Sempre compromesos políticament amb la llengua i els Països Catalans, al llarg de la Nit dels Octubre també es va reconèixer la tasca dels alcaldes de la Catalunya del Nord en la defensa del català. L'estat francès els ha obert causes judicials per expressar-se en aquesta llengua als plens municipals.

stats