Pacte PP-Vox

PP i Vox nomenen Rita Barberá alcaldessa honorària de València

El govern municipal acorda la denominació bilingüe tot i l'existència d'un informe jurídic que posa en dubte la seva legalitat

Rita Barberà
Ara
26/09/2023
2 min

ValènciaEl ple de l'Ajuntament de València ha acordat aquest dimarts amb els vots del Partit Popular i Vox i l'oposició de Compromís i PSPV concedir la distinció d'alcaldessa honorària de la ciutat a Rita Barberá.

El portaveu municipal del PP, Juan Carlos Caballero, ha justificat la decisió per les nombroses actuacions que l'exalcaldessa va portar a terme en 24 anys i ha considerat "de justícia" reconèixer el seu lideratge i la transcendència política que va tenir. 

Durant el debat, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha criticat el reconeixement de Barberá, atès que va ser una persona acusada de corrupció i "amb causes obertes amb la justícia" que només es van arxivar amb la mort de la dirigent conservadora.

Al llarg de la seva intervenció, Gómez ha fet referència al fet que el 2016 la justícia va imputar Barberá per un suposat blanqueig de capitals per finançar els actes electorals del PP, una causa que va ser parcialment arxivada el 2021. Encara s'investiga si va rebre regals d'Acciona, empresa que el 2006 també hauria donat 2,5 milions d'euros a canvi d'adjudicacions. D'aquests, 1,7 milions haurien anat a parar a una companyia de José María Corbín, marit de la germana i cap de gabinet de Barberá. En la mateixa línia s'ha manifestat la regidora de Compromís, Papi Robles, que ha defensat que ara no "és el moment oportú de fer la proposta perquè encara existeixen causes obertes" cap a l'exdirigent del PP.

En el ple s'ha acordat també la denominació bilingüe de la ciutat per la versió Valéncia –en valencià i amb accent tancat en la e i no obert, com estableix la normativa– i Valencia en la versió en castellà. La proposta, que ha estat aprovada amb els vots de PP i Vox, segueix les secessionistes Normes del Puig –que no reconeixen la unitat del català–, que inclouen l'accent gràfic tancat per al nom de la ciutat. 

L'aprovació s'ha produït tot i l'existència d'un informe dels serveis jurídics municipals que considera que la denominació doble "excedeix les competències legals que se li atorguen al municipi, ja que la normativa lingüística en la Comunitat Valenciana la fixa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) perquè així ho dicta l'article 41 de l'Estatut". Per tant, i segons aquest document, l'acord "infringiria l'ordenament jurídic".

El següent pas en la tramitació del canvi de nom de la ciutat serà la seva aprovació per la Generalitat Valenciana, sempre, això sí, que l'AVL emeti un informe favorable, circumstància molt dubtosa.

stats