El PP i Vox imposen la seva majoria i les Corts Valencianes rebutgen celebrar l'Any Estellés
Les diputacions d'Alacant i València, 40 ajuntaments, les universitats i la societat civil ompliran el buit deixat per la Generalitat Valenciana
ValènciaEl Partit Popular i Vox han imposat la seva majoria i les Corts Valencianes han rebutjat una iniciativa de Compromís per declarar aquest 2024 l'Any Estellés, amb motiu del centenari del naixement del poeta de Burjassot (Horta).
Durant el debat, el PP ha presentat una esmena de modificació al text dels valencianistes en la qual defensava "reconèixer la figura literària" de l'autor, "impulsar accions per reivindicar i promocionar la seva figura, crear recursos de suport i fer costat a les entitats que promouen la cultura valenciana”. La contraproposta dels populars ha estat rebutjada per Compromís al considerar que "elimina de pla" l'objectiu de la moció, que era la proclamació de l'Any Estellés.
La diputada valencianista Verònica Ruiz ha retret al PP que hagi tingut "tres oportunitats" per demostrar el seu suport a la figura d'Estellés. Per la seva banda, el portaveu popular, Miguel Barrachina, s'ha defensat assegurant que el desig del seu grup era que de l'esmena del PP en sorgís una proposta conjunta.
Des del PSPV, el seu portaveu, José Muñoz, ha acusat l'extrema dreta de Vox d'"odiar tota la cultura valenciana" i d'estar "contaminant les institucions valencianes". "És molt mala notícia que [el president] Mazón estiga emmanillat amb l'extrema dreta”, ha afegit.
Per la seva banda, el diputat de Vox, Jesús Albiol, ha justificat l'oposició del seu partit a la iniciativa en el fet que "Compromís i el PSPV no proposen l'Any Estellés per la qualitat literària de la seua obra, sinó perquè pretenia la unitat lingüística del català". Aquestes paraules han rebut resposta de la diputada de Compromís Verònica Ruiz. "Estem parlant de Burjassot, no de Catalunya. Estan vostès obsessionats", ha emfatitzat la dirigent valencianista.
Les diputacions, els ajuntaments i la societat civil sí que celebren l'Any Estellés
A diferència de la Generalitat Valenciana, la Diputació d'Alacant, on el Partit Popular té majoria absoluta, i la Diputació de València, on governen conjuntament el PP i la formació comarcal Ens Uneix, sí que han declarat 2024 com a Any Estellés i han programat diverses activitats per recordar l'obra i la figura de l'escriptor. A les entitats provincials s'hi sumaran fins a 40 a ajuntaments i tres universitats públiques, que també posaran en marxa iniciatives per divulgar els treballs del poeta a través del projecte Estellés als Pobles.
Paral·lelament, per compensar el buit de la Generalitat Valenciana, s'ha constituït la Plataforma Cívica Cent d'Estellés, conformada per una dotzena d’entitats –entre les quals hi ha Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet, el Pen Català o l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana–. La plataforma ha rebut el suport de més d'un altre centenar d'ajuntaments, universitats, sindicats, associacions i entitats dels Països Catalans. Entre les activitats que preveuen organitzar hi ha una gran edició dels tradicionals Sopars d'Estellés, un concert col·lectiu que se celebrarà a l’Auditori de Burjassot al setembre, una exposició itinerant, una exhibició d’art contemporani i un congrés filològic de caràcter internacional. La programació es pot consultar en aquesta web.