Agricultura de proximitat
País Valencià30/06/2023

El PP de València no vol que els pagesos venguin la collita directament al client

Els populars no permetran l'organització de les Tires de Comptar perquè afirmen que suposen "una competència deslleial" als venedors dels mercats

ValènciaJust quan cada dia llegim notícies que ens recorden els beneficis de consumir productes de proximitat i de temporada i quan les institucions dediquen centenars de milers d'euros a difondre campanyes que defensen la necessitat d'ajudar uns pagesos ofegats per la poca rendibilitat dels seus cultius i les exigències del sector de la distribució, el nou govern de l'Ajuntament de València (PP) ha decidit suprimir quatre mercats de venda directa de fruita i verdura.

La iniciativa, inaugurada el març passat, permetia que un matí a la setmana diversos llauradors instal·lessin al voltant de 40 parades distribuïdes en quatre indrets de la ciutat. En concret, a la pedania de Castellar i als barris de Benimaclet, Malilla i l'Eixample. A l'excepció de l'últim, els tres primers són nuclis que no disposen de mercat municipal. Per participar-hi, els productors únicament havien de pagar la taxa d'ocupació de la via pública.

Cargando
No hay anuncios

El projecte apostava per enfortir una tradició batejada com la Tira de Comptar i que a València es remunta als anys de domini àrab previs a l'ocupació cristiana. La denominació prové de la filera que formaven els llauradors davant del magistrat que s'encarregava de comprovar els preus i els pesos de les hortalisses i de comptar els productes.

Tot i l'origen centenari, amb el pas dels anys la Tira de Comptar s'havia reduït a les parades que es troben en qualsevol mercat majorista. L'arribada de l'anterior govern de Compromís i del PSPV va suposar un canvi i, en dates assenyalades i dies festius, es van organitzar mercats extraordinaris a la mateixa ciutat i dedicats al públic en general. Finalment, el març passat, es va decidir fer un pas més i convertir els mercats excepcionals en setmanals, a més de demanar-ne la declaració com a Bé d'Interès Cultural des de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

La supressió de la iniciativa l'ha defensada la nova alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, que ha justificat la mesura perquè considera les parades una "competència deslleial". “Els oferim 200 llocs que estan buits als mercats municipals perquè, si volen i en les mateixes condicions dels venedors municipals, tinguen un lloc i puguen vendre els seus productes”, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques

Per a Alejandro Ramon, exregidor d'Agricultura i impulsor del projecte, l'alternativa de Catalá trenca amb l'esperit de la iniciativa. "Les parades dels mercats estan pensades per a persones que venen cada dia perquè només així es poden amortitzar. Però els llauradors no poden, no tenen temps. Nosaltres volíem ajudar els productors a vendre la seua collita a un millor preu", destaca el polític de Compromís en declaracions a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Ramon també ha assenyalat que l'alcaldessa pretén acontentar entitats comercials del benestant barri de l'Eixample –habitual graner de vots del PP i Vox– que s'havien oposat a l'emplaçament de les parades davant l'antic Mercat de Colom, ara convertit en espai comercial i de restauració. "Si volen eliminar aquest mercat concret per posició ideològica que ho facen, però que deixen els mercats als barris on sí que són molt valorats", ha reclamat l'exregidor.

Precisament, l'Associació Veïnal de Benimaclet ha criticat aquest divendres la decisió de Catalá i mitjançant un comunicat ha destacat que la iniciativa havia assolit una "gran acceptació": "De res serveix llançar missatges en defensa de València i el seu patrimoni agrícola si s'impedeix que el llaurador de proximitat puga vendre directament els seus productes al consumidor".

Cargando
No hay anuncios