El PP aprova en solitari la polèmica llei de senyes d'identitat que reconeix la singularitat del valencià
La norma preveu la creació d'un observatori que vigilarà que no es destinen diners públics a entitats o actes que contravinguen les senyes d'identitat que recull la llei
ValènciaLes Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres amb els únics vots del PP la llei de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d'identitat del poble valencià, que l'oposició considera innecessària per "electoralista" i perquè "busca la divisió" dels ciutadans valencians. La norma, que tracta de definir els trets identitaris valencians i que estableix que respectar la llengua valenciana és "defensar la seua individualitat respecte altres llengües de l'Estat", crea un observatori que vigilarà i revisarà que cap subvenció es destine a associacions, entitats o actes que vagen en contra de les senyes que defineix la pròpia llei.
En aquest observatori s'inclouen entitats contràries a la unitat de la llengua catalana i s'exclou la màxima autoritat en matèria lingüística prevista a l'estatut valencià, com és l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La llei també reconeix la capacitat docent d'entitats secessionistes com Lo Rat Penat o la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, la qual cosa obri la porta a què en un futur aquestes entitats que defensen les normes ortogràfiques del Puig atorguen títols de valencià. A més, el grup parlamentari del PP ha elevat aquestes entitats a la categoria d'institucions consultives del govern valencià.
La llei ha estat aprovada amb 43 vots a favor i tres en contra, i compta amb la introducció de huit esmenes per part del PP entre les quals es troba aquest reconeixement de la capacitat docent a Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), entitats que defensen una normativa ortogràfica que remarca el caràcter diferenciat de la llengua al País Valencià i que es troba allunyada de l'oficial, que accepta de manera implícita la unitat lingüística del català.
Durant el ple d'aquest dimecres tots els grups de l'oposició han rebutjat participar en el debat d'esmenes. Al torn d'explicació de vot i defensa de la llei, el portaveu parlamentari del PP, Jorge Bellver, ha lamentat "la manca de respecte dels grups de l'oposició als grups parlamentaris, als votants i als representants de les associacions valencianes més representatives del poble valencià".
Bellver ha acusat l'oposició de "fugir del debat de les senyes" i de "fugir dels valencians". El síndic del PP ha recordat altres votacions a la cambra en les quals el seu grup ha impulsat reprovacions al Parlament de Catalunya per "ingerències" i ha assenyalat que "la postura de l'esquerra procatalanista ha estat la de votar en contra".
El portaveu dels populars ha defensat que la llei és "inclusiva" i que "no va en contra de ningú" i ha reiterat "si no fos pel seu pancatalanisme i protacatalanisme no s'entén que no vulguen aprovar aquesta llei". Bellver també s'ha mostrat "orgullós" de reconèixer la capacitat docent de la RACV i Lo Rat Penat.
El diputat d'Esquerra Unida, Lluís Torró, ha lamentat que sempre que es debat de senyes d'identitat siga a proposta del PP "perquè sempre és el PP qui fa divisió dels valencians". Torró ha dit que la norma "no aprofita per a res" i ha recordat el dictamen del Consell Jurídic Consultiu en aquest sentit. "És un insult a les institucions acadèmiques del país", ha dit el diputat d'EUPV, que ha acusat els populars de fer "electoralisme barat" i de buscar la divisió dels valencians. Torró ha desitjat que abans de final de 2015 la nova majoria a les Corts Valencianes derogue la norma.
El diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, ha incidit en què la llei busca "l'enfrontament entre els valencians per aconseguir vots" i ha dit que el PP "crea problemes per inventar solucions".
Al seu torn, el diputat del PSPV-PSOE, Rafael Rubio, ha assenyalat que per al PP "la història és circular i es repeteix en el temps". Rubio ha lamentat que "cada vegada que hi ha eleccions treuen a passejar l'espantall del catalanisme".
Una llei que diu què és ser valencià
L'avantprojecte de llei de Senyes d'Identitat va ser aprovar el passat desembre i votat aquest dimecres a les Corts Valencianes, amb tota l'oposició en contra i després que el PP haja tombat les esmenes a la totalitat i n'haja incorporat huit. La nova norma entre altres qüestions polèmiques preveu recuperar els diners de subvencions destinats a activitats o entitats que "agreugen" o "menystinguen" aquestes senyes.
Així, l'Observatori de les Senyes d'Identitat podrà reclamar les subvencions a entitats que "atempten" contra les senyes. Seran membres d'aquest observatori Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, el Tribunal de las Aigües, la Junta Rectora del Patronat del Misteri d'Elx, Patronat de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, la Federació de Pilota Valenciana, la Federació de Folklore, la Federació de Societats Musicals, la Federació de Colombicultura i la Federació de penyes taurines de Bous al Carrer.
L'avantprojecte compta amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d'identitat del poble valencià. Aquestes són la llengua, Segle d'or, Reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els Arxius de la Corona d'Aragó, el 9 d'octubre com a festa de la Comunitat Valenciana, Furs i dret civils, bens declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicional, les societats musicals, el cant d'estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions.
La nova norma tractarà la protecció, estudi i investigació de les senyes d'identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.