País Valencià 31/05/2022

PP i Cs no participaran en la celebració dels 40 anys de l'Estatut perquè el lema evoca el terme 'País Valencià'

Defensen que la llegenda "divideix" la ciutadania i "fa expressa referència als Països Catalans"

Ara
2 min
Carlos Mazón, president de la Diputació d'Alacant i candidat a liderar el partit al País Valencià, acompanyat de la seva cap de campanya i regidora a l'Ajuntament de València, María José Català,

ValènciaEl Partit Popular i Ciutadans no participaran en la commemoració del 40è aniversari de l'Estatut perquè el lema de la celebració fa referència a la identitat nacional del País Valencià. En concret, la llegenda escollida per a l'aniversari és 40 anys fent país. La decisió de les dues formacions se suma a la negativa de Vox, formació que ja havia anunciat el seu posicionament contrari atès que rebutja l'estat autonòmic i, per tant, considera que no hi ha "res a celebrar".

Per al president del Partit Popular valencià, Carlos Mazón, el lema simplement "divideix" la ciutadania. Una crítica que ha ampliat la portaveu de la formació a les Corts Valencianes, María José Català, que ha rebutjat la llegenda perquè "fa expressa referència als Països Catalans". Català ha criticat el Consell per no haver "consensuat la celebració amb totes les forces polítiques".

En la mateixa línia, la portaveu al Parlament valencià de Ciutadans, Ruth Merino, ha acusat l'executiu de triar un lema per "dividir" just en la celebració de l'Estatut d'Autonomia, text que han qualificat de símbol que "hauria d'unir" la societat. Merino també ha acusat el PSPV "d'escorar-se cap als extrems".

Lema i cartell del 40è aniversari de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià

Per la seva banda, les portaveus dels tres grups parlamentaris que sustenten el govern valencià, PSPV, Compromís i Unides Podem, han acusat el Partit Popular i Ciutadans d'adoptar una actitud "irresponsable". Per a la socialista Ana Barceló, la dreta i la ultradreta han posat un lema "per damunt del que realment se celebra, que és la convivència, el progrés i la prosperitat que ha portat l'Estatut". En la mateixa línia, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha defensat que el PP sembla estar buscant "com eixir-se dels acords democràtics" i "justificar" el seu pacte amb "l'extrema dreta". Finalment, la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha qualificat la decisió de les tres formacions d'"irresponsabilitat que demostra la seua feblesa".

Qui també ha opinat sobre la polèmica ha sigut la consellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, que dirigeix el departament que ha escollit el lema. Garijo ha acusat el PP de prioritzar "els seus interessos electorals als interessos dels valencians" i ha defensat que els populars mai han acceptat "la pluralitat" del poble valencià, ni tampoc les seves "arrels, llengua i cultura", exhibint sempre "una valencianofòbia".

La consellera de Transparència i Qualitat Democràtica del govern valencià, Rosa Pérez Garijo, durant l'acte de presentació del lema i la imatge de la commemoració del 40è aniversari de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià.
stats