El PP considera "partidista i electoralista" el dictamen de la comissió de l'accident del metro de València
El grup parlamentari popular anuncia un vot particular contra l'informe de conclusions, que consideren un calc del de la comissió de 2006
ValènciaEl diputat del Partit Popular a les Corts Valencianes i membre de la comissió d'investigació de l'accident de metro ocorregut a València el 3 de juliol de 2006 Alfredo Castelló ha criticat, després de conèixer les conclusions sobre el sinistre plantejades per PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, que s'assemblen a "un tribunal d'excepció", en presentar una llista de "molts condemnats" però "justificació zero".
En una roda de premsa posterior a la protagonitzada pels altres quatre grups, el diputat ha lamentat que enfront d'aquest "equip" de quatre el PP va ser "apartat" des del principi de la comissió i ha qüestionat que la proposta de dictamen que han plantejat aquests sigui, com han dit, un document tècnic i objectiu: "A hores d'ara no l'hi creu absolutament ningú".
Castelló ha assegurat que les conclusions són "una còpia dels vots particulars de PSPV i EUPV" en la comissió de recerca sobre aquest tema de 2006 i, per tant, eren "previsibles", encara que ha censurat que en aquesta llista de "condemnats" pels quatre grups, "que sembla més la convocatòria de la selecció", s'al·ludeix a les responsabilitats polítiques de persones que mai les han tingut i a persones que ja no estan en els càrrecs que ostentaven.
Així, s'ha preguntat què responsabilitats polítiques es poden exigir, per exemple a tècnics de FGV o a presentadors de notícies. "Ens hem tornat bojos? Acabem condemnant a professionals? Han anat molt més allà del que pensàvem", ha dit el parlamentari, que ha incidit que "no té sentit deu anys després" exigir responsabilitats polítiques "a qui mai ha estat polític", alguna cosa que considera "un autèntic disbarat".
Després de recalcar que aquesta comissió ha estat "parcial i incompleta", Castelló ha avançat que els populars presentaran un vot particular en el qual es referiran a la duplicitat d'aquesta comissió amb la instrucció judicial del cas i exposaran el que han pogut i no han pogut veure els parlamentaris en la comissió.
Castelló ha assenyalat que "ningú es creu que el document de conclusions presentat sigui, com han afirmat, tècnic, professional i objectiu allunyat de posicions partidistes". La lectura de la llista dels 13 condemnats, excàrrecs del PP i tècnics, "m'ha recordat als tribunals d'excepció en el qual adversaris polítics jutgen i condemnen als seus adversaris polítics", ha dit.
En aquest sentit, ha explicat que es van vetar 14 documents proposats pel PP, a més de quatre compareixents i documents que no es van lliurar a la comissió, com a actuacions judicials que en un primer moment l'Advocacia de la Generalitat va dir que facilitaria i finalment no s'han lliurat, la qual cosa ha provocat que "dos anys d'instrucció romanguin en el costat fosc de la comissió", amb les seves consegüents proves pericials, informes i testificals.
Castelló ha acusat als altres grups parlamentaris de "no ser lleials en la Comissió, de presentar les seves conclusions coincidint amb la campanya electoral i d'apartar al grup popular des del primer dia. Per part del Grup Popular s'ha intentat arribar a un acord perquè cada grup digués la seva percepció en les conclusions però també ha estat rebutjat des del primer moment".
"Útil per a les víctimes"
No obstant això, Castelló ha volgut destacar que també deixaran clar que la comissió ha estat "útil com a reparació moral a les víctimes i solament per això ja és un èxit", així com que va haver-hi coses "manifestament millorables" tant en l'anterior comissió com en les actuacions que podien haver-se dut a terme en la corba després del sinistre i que l'informe de HM Sanchis no va ser "ni ètic ni estètic".
També ha subratllat que el PP ha intentat arribar a un acord amb la resta de grups en les conclusions, "per respecte a les víctimes" i per això va proposar reconèixer que va haver-hi coses "manifestament millorables" però "van dir que no", que els termes havien de ser més clars.