El govern valencià i l'Estat intenten rebaixar el preu de les expropiacions per a la planta de bateries de Sagunt
Rebutgen les indemnitzacions fixades per un jurat independent
ValènciaMés de 3.000 milions d'euros de Volkswagen, 261 de la Generalitat Valenciana –que ha d'urbanitzar la segona fase del polígon industrial Parc Sagunt i millorar les seves connexions– i una porció important dels 379 milions amb què l'Estat ajudarà la companyia automobilística a bastir la seva aposta pel vehicle elèctric, que també inclou les plantes de Landaben (Navarra) i Seat a Martorell.
Aquestes són les grans xifres de la construcció de la futura planta de bateries de Volkswagen a Sagunt (Camp de Morvedre), que hauria de permetre crear 3.000 llocs de treball directes i 12.000 d'indirectes, i que el president valencià, Ximo Puig, va qualificar de "la inversió industrial més gran a Espanya en els últims 50 anys".
Una pluja de milions de la qual els propietaris dels terrenys agrícoles on s'ubicarà la fàbrica –que ja s'han expropiat– denuncien sentir-se exclosos després que la societat Espais Econòmics i Empresarials, propietat de la Generalitat Valenciana i de la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi), estigui recorrent el preu fixat pel jurat provincial, òrgan depenent de l'administració, perquè el considera massa elevat.
La companyia pública rebutja pagar els entre 18 i 25 euros per metre quadrat –en funció de si es tracta de terra en producció o sense conrear– que ha fixat el jurat d'expropiació per indemnitzar els propietaris, que han rebutjat l'oferta de l'administració que, segons les entitats agràries, és d'entre 9 i 16 euros. Es tracta d'una taxació que la Unió Llauradora i Ramadera estima que han acceptat entre el 10% i 15% dels propietaris de les 800 parcel·les afectades.
L'oferta d'Espais Econòmics i Empresarials és sensiblement inferior a la de fases anteriors d'expropiacions del mateix polígon –prèvies a un canvi de la llei del sòl–, quan es van abonar fins a 40 euros per metre quadrat. "Hem de recordar que els preus d'expropiació són sempre més alts que els de compravenda, i és així perquè s'obliga a vendre. A més, en aquest cas, l'expropiació no està destinada a una infraestructura imprescindible o per al bé públic, sinó a una inversió amb la qual els nous propietaris pretenen guanyar molts diners", ha destacat a l'ARA Salva Bosch, tècnic del departament d'expropiació de la Unió Llauradora i Ramadera.
Aquesta entitat, al costat de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA), ha criticat que l'administració vulgui estalviar-se 25 milions d'euros, segons els seus càlculs, i estigui disposada a destinar 795.000 euros a la contractació d'advocats per al procés judicial. "És kafkià i ridícul el teatre que està muntant l'administració en recórrer contra la valoració del jurat d'expropiació i en oferir als expropiats que els defensi l'Advocacia de l'Estat si decideixen no personar-se, [una defensa] que naturalment pagarà amb diners de l'Estat per a enfrontar-se a la mateixa administració", han lamentat el president d'AVA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de la Unió, Carles Peris.
No ho veu així el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha defensat l'oferta perquè "els recursos són limitats" i "cal fer les coses de manera adequada". Amb tot, ha emfatitzat que la Generalitat sempre oferirà diàleg i ha destacat que hi ha molts propietaris amb els quals ja ha arribat a un acord.