El País Valencià celebra un 8 de març "descentralitzat"

El moviment feminista reclama visibilitzar "el treball de cures", regularitzar la situació de les persones migrants i derogar la 'llei mordassa'

Concentració a la plaça de l'Ajuntament, un del mig centenar d'actes convocats a València aquest 8 de març "descentralitzat"
Daniel Martín
09/03/2021
2 min

ValènciaUn 8 de març "descentralitzat" per evitar grans concentracions de persones i així complir amb les restriccions que imposa la pandèmia. És el Dia Internacional de les Dones que ha celebrat aquest dilluns el moviment feminista del País Valencià, en una jornada dolorosament marcada per l'apunyalament que ha patit una dona a Massamagrell per part del seu exmarit. La víctima està ingressada a l'Hospital Clínic de València i el seu pronòstic és reservat.

En total, a València s'han celebrat mig centenar d'activitats, cap de les quals amb més de 300 persones, tal com havia previst l'Assemblea Feminista de la ciutat. És la mateixa opció que s'ha escollit a Alacant, on també s'ha optat per concentracions descentralitzades, però on ni tan sols s'havia anunciat prèviament la ubicació de les mobilitzacions per evitar una assistència massa nombrosa. Per contra, a Castelló de la Plana, s'ha escollit una manifestació, això sí, amb una participació que no ha superat les 300 dones.

A València, les més nombroses han sigut les quatre concentracions que s'han dut a terme a les 17 h, entre les quals la que s'ha realitzat davant de les imponents torres de Serrans, un dels emblemes de la Ciutat Vella. Allà, i sota una fina pluja, les més de 200 persones que hi han acudit, la gran majoria dones joves, només han necessitat dos intents per tallar la circulació de l'ample i sempre densament transitat carrer de la Blanqueria. Amb la via ja lliure, les assistents han desplegat les seves pancartes, en què es podien llegir lemes com "Davant l'emergència social, el feminisme és essencial" o "Essencials som totes". També s'han cridat consignes com "Si ens toquen a una ens toquen a totes" o els ja habituals "Visca, visca, visca, la lluita feminista" i "Els carrers seran sempre nostres".

El més incisiu ha sigut el manifest llegit per les portaveus de l'Assemblea Feminista de València, que han reclamat visibilitzar el "treball de cures, remunerat o no", una feina que han recordat que és "essencial" i que és exercida en la seva gran majoria per dones, moltes d'elles migrants en situació irregular. És per això que han reclamat la seva "regularització", així com el tancament dels centres d'internament d'estrangers. En aquesta línia, també han demanat al govern espanyol la fi de la "criminalització del feminisme", l'arxiu dels procediments administratius oberts arran dels incidents ocorreguts durant la celebració del 8 de març del 2018 a València i "la derogació de la llei mordassa [de seguretat ciutadana]".

La música i els càntics han tancat un acte amb gran presència d'adolescents, però també de dones grans com la Juana i la Goya, que amb tres companyes més han participat activament en la concentració, on han desplegat una bandera lila amb la qual s'han fotografiat repetidament. Tot i l'esforç per encomanar-se de l'energia de les més joves, les cinc no podien amagar la seva preocupació per les agressions masclistes. "És el que més ens dol. No podem deixar de pensar en el que haurà patit la dona de Massamagrell que hui ha sigut apunyalada", explicava la Juana. "És la pitjor expressió del masclisme i la que més ens amoïna", resumia la Goya abans d'enfilar el camí de tornada a casa juntament amb les seves quatre companyes.

stats