El País Valencià tanca l'oci nocturn i sol·licita al TSJPV recuperar el toc de queda
Redueix els horaris i els aforament de la restauració i dels esdeveniments més multitudinaris
ValènciaEl govern valencià ha acordat aquest migdia el tancament de l’oci nocturn i la reducció dels horaris i de l'aforament de la restauració davant de l'augment de contagis de coronavirus registrat durant els últims dies. També ha anunciat que aquest divendres sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) l'autorització per aprovar un toc de queda entre la 1 h i les 6 h de la matinada en els municipis on hi hagi més incidència del virus. Així ho ha comunicat el cap del Consell, Ximo Puig, que ha comparegut al costat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Taula Interdepartamental per a la Prevenció i l'Actuació davant del Coronavirus.
A partir de dissabte, al País Valencià els pubs i discoteques només podran oferir els serveis propis dels bars i cafeteries i també es regiran per l'horari dels establiments de restauració, que fixa el seu tancament a les 00.30 h. Per pal·liar aquesta decisió, el Consell ampliarà les ajudes a aquest sector en 4,8 milions d'euros, de manera que arribaran a un total de 12,8 milions. Pel que fa a bars i restaurants, el tancament s'avança mitja hora i tindrà lloc a les 00.30 h. També s'estableix un màxim de 10 comensals per taula en espais exteriors i de 6 en interiors. A més, els espectacles més multitudinaris redueixen l'aforament de 4.000 a 3.000 espectadors en espais exteriors i de 3.000 a 2.000 en interiors. Les noves restriccions entraran en vigor aquest divendres a la mitjanit i estaran vigor fins al 26 de juliol.
Complementàriament, el Consell sol·licitarà al TSJPV l'autorització per limitar la mobilitat nocturna a les localitats amb més incidència del virus. Tot i que Puig no ha volgut fer públic el barem, sí que ha avançat que si s'apliqués avui mateix afectaria prop de 40 localitats. L'executiu també demanarà reduir les reunions socials a un màxim de 10 persones, tant en l'àmbit privat com en el públic.
Més vigilància contra els botellons
Finalment, el cap del Consell ha demanat "corresponsabilitat" a la ciutadania i ha reconegut que les normes de protecció aprovades pels governs només són eficaces si hi ha voluntat de "complir-les". En aquest sentit, ha anunciat que sol·licitarà a les forces i cossos de seguretat de l'Estat la "màxima vigilància" perquè "ningú puga fer botellots al carrer". Amb aquest objectiu, el Consell aprovarà demà que els botellons siguin considerats una falta greu i reduirà l'horari de venda d'alcohol de les 22 h a les 20 h. "Sabem que [els botellons] no es poden fer, però cal aconseguir que no es facen, i als que els facen, que els isca car, perquè ens hi estem jugant la salut", ha emfatitzat Puig.
Els joves concentren el 63% dels nous brots
Per justificar les noves mesures, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha explicat que al País Valencià entre el juny i principis de juliol els brots s'han incrementat un 137%. També ha destacat que el 63% d'aquests brots tenen l'origen en persones de 15 a 34 anys i el 24% en ciutadans de 35 a 64 anys. "Per això hem hagut de prendre aquestes decisions tan dures", ha justificat Barceló.