El País Valencià declara la situació de sequera extraordinària

El subministrament urbà està a hores d'ara garantit, però l'agrícola podria patir restriccions a partir del maig

Un embassament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

ValènciaLa sequera que des de fa mesos pateix el País Valencià, fins ara de manera lleu, s'ha vist agreujada per una tardor i un hivern en què gairebé no ha plogut. La falta de precipitacions ha obligat la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), la més extensa del territori, a declarar la situació excepcional per sequera extraordinària i, segons ha detallat en un comunicat, l'organisme ja estudia possibles restriccions en el reg agrícola a partir del maig. La mesura se suma a la declaració de la Confederació Hidrogràfica del Segura –la conca a la qual pertany el sud del País Valencià–, que ja l'11 de març va declarar la situació excepcional per sequera extraordinària en bona part de la demarcació.

Segons les dades recollides pel Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH), l'any hidrològic 2023-2024 està sent el més sec dels últims 33 al País Valencià, amb 115 litres per metre quadrat de precipitació mitjana acumulada pels 216 de la sèrie històrica.

La falta de pluges s'ha traduït en una reducció de les aportacions als rius, en un descens dels recursos subterranis i en una minva de l'aigua emmagatzemada als embassaments que, malgrat que a escala general se situen per damunt de la mitjana dels últims 10, 20 i 30 anys, ha provocat que alguns sistemes com els dels rius Palància, el Sénia-Maestrat i la comarca de la Marina Alta es trobin en un escenari d'emergència per escassetat hídrica. A més, altres rius com el Millars, Serpis i Vinalopó i les comarques de la Marina Baixa i l'Alacantí es troben en prealerta.

En aquests moments, els embassaments de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer disposen de 1.490 hectòmetres cúbics, cosa que suposa el 53,66% de la seva capacitat. Amb tot, hi ha importants diferències entre els pantans de rius com el Xúquer i el Túria amb el 55,42% i el 53,72% de la seva capacitat, i els del Serpis i el Millars amb el 25,86% i 28,79%. En últim lloc, trobem els embassaments del riu Sénia, que no superen el 5,06%. Pitjor és la situació dels pantans de la Conca Hidrogràfica del Segura amb 237 hectòmetres cúbics, el 21% de la seva capacitat.

La cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la CHX, Arancha Fidalgo, ha assenyalat que la declaració serveix per anticipar "els possibles problemes" durant la pròxima campanya de reg que està a punt de començar. En aquest sentit, ha destacat que la declaració de la situació excepcional per sequera extraordinària permet a l'organisme sol·licitar al ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic adoptar mesures extraordinàries com poden ser l'exempció del cànon de regulació i de la tarifa d'utilització de l'aigua als usuaris que pateixin restriccions, l'execució d'infraestructurals urgents i la modificació de les condicions d'utilització dels recursos disponibles.

Pel que fa a les possibles restriccions per a aquesta campanya de reg, Fidalgo ha detallat que es decidiran, si és el cas, al maig. Respecte al proveïment urbà, la CHX ha remarcat que, en general, “no es preveuen problemes perquè la seva garantia és prioritària”. No obstant això, la cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica ha insistit en la importància que els municipis disposin d'un pla d'emergència: “Seria interessant que vagin realitzant un seguiment de la seva font de recurs que els permeti identificar i anticipar possibles problemes”, ha conclòs.

stats