País Valencià, Balears i Múrcia volen que la negociació del nou sistema de finançament parteixi de zero
Els presidents Fabra, Bauzá i Valcárcel celebren una primera reunió a València per elaborar una proposta conjunta que presentaran al ministeri d'Hisenda
ValènciaEls presidents del País Valencià, de les Illes Balears i de la Regió de Múrcia s'han reunit aquest dilluns a València per assistir a la primera de les reunions que membres i tècnics dels seus governs mantindran en un futur per elaborar una proposta conjunta de reforma del sistema de finançament autonòmic i que presentaran un cop estigui finalitzada al ministeri d'Hisenda. L'objectiu principal d'aquesta proposta serà posar fi a l'"infrafinançament" que pateixen els tres territoris i els "perjudicis" que aquest "desequilibri" causa als seus ciutadans.
Així ho han explicat els presidents Alberto Fabra, José Ramón Bauzá i Ramón Luis Valcárcel en una roda de premsa conjunta celebrada després de la seva trobada al Palau de la Generalitat Valenciana. El president valencià ha estat l'encarregat de presentar les dades que demostren que l'"actual sistema és molt perjudicial per a una sèrie de comunitats autònomes entre les quals es troben la Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears".
Alberto Fabra ha assegurat que, amb el finançament actual aprovat el 2009, les tres autonomies "han deixat d'ingressar" més de 8.000 milions d'euros perquè estan "infrafinançades" i reben menys diners "que la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes". Així, el cap de la Generalitat Valenciana ha afirmat que "en el període 2009-2014 la Comunitat Valenciana hauria rebut 6.000 milions menys que els que li correspondrien per la mitjana per habitant del model actual. En el cas de Múrcia la pèrdua d'ingressos seria de 1.219 milions, i en el de Balears, de 1.135 milions d'euros".
Els tres presidents han pactat començar a treballar en una proposta per al nou model de finançament que "estigui centrada en les persones i no en els territoris", que tindrà com a tres punts de partida la "ruptura de l''statu quo'", l'exigència que el nou sistema "ha de cobrir els serveis bàsics fonamentals de sanitat, educació i benestar social en condicions d'igualtat i amb independència del nivell de renda", i la proposta al ministeri d'Hisenda que es tingui en compte "el criteri de la població".
Preguntats pel significat de "trencar amb l''statu quo'" de l'actual sistema de finançament, el president balear, José Ramón Bauzá, ha defensat la necessitat de treballar per pactar un model "més just i equitatiu i menys opac i discriminatori", com així traslladaran en la proposta que elaboren els tres territoris a partir del mes d'abril, termini en què el grup de treball ja haurà realitzat la primera fase d'anàlisi.
Bauzá ha dit que s'"ha de trencar l''statu quo'" perquè "no es pot mantenir" un model que "considerem injust". "Tampoc podem permetre que existeixi un desequilibri en la forma en la qual les persones de les diferents regions d'Espanya accedeixen als serveis. És inacceptable, no podem permetre mantenir un model que no funciona i per això hem de modificar tot allò [del sistema de finançament] que possibiliti el desequilibri i la desigualtat entre les persones", ha explicat Bauzá.
El president balear ha insistit en el fet que els tres governs volen "ajudar" el govern espanyol oferint-li una proposta per canviar un model perquè deixi de ser "interpretable" i passi a ser "just". "Un sistema basat en la igualtat de totes i cadascuna de les persones espanyoles", ha afegit Bauzá.
El cap del govern murcià, Ramón Luis Valcárcel, s'ha mostrat contundent a l'hora de criticar "un sistema de finançament que ningú entén" i que es va aprovar l'any 2009 per "finançar territoris". Valcárcel ha assegurat que el País Valencià, les Illes Balears i la Regió de Múrcia van ser perjudicades amb aquest model perquè el govern socialista va aprovar-lo "pensant a premiar els territoris que els votaven i aquells que no volien perdre".