Obren judici oral contra Carlos Fabra per amagar patrimoni i així evitar pagar una multa d'1,4 milions

El president del Vila-real, Fernando Roig, també serà jutjat per ajudar l'expolític a eludir l'abonament de la sanció

L'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, acompanyat per la seva filla Andrea, després de declarar sobre el presumpte ocultament que l'exdirigent del PP va fer de part dels seus béns
Daniel Martín
15/06/2021
3 min

ValènciaEl jutjat número 4 de Castelló ha obert judici oral contra l'expresident de la diputació d'aquesta província Carlos Fabra a l'entendre que hi ha indicis que apunten que l'exdirigent del Partit Popular hauria amagat el seu patrimoni per impedir l'execució d'una condemna del 2013 per delictes fiscals que l'obligava a pagar una multa d'1,4 milions d'euros. El magistrat Jacobo Pin també ha dictaminat que s'asseguin al banc dels acusats els altres nou processats en el cas. Entre ells hi ha dos fills del matrimoni, Borja i Claudia; el president del Vila-real CF, Fernando Roig, i el seu fill, Fernando Roig Nogueroles; i els empresaris Enrique Gimeno, Alejandro Lorca i Miguel Pérez Ferrer que presumptament haurien lliurat diners a l'exlíder del PP perquè disposés de recursos econòmics i, així, frustrar l'execució de la sentència. 

Pin ha requerit als deu encausats que aportin una fiança conjunta i solidària d'1,3 milions d'euros a fi d'assegurar les responsabilitats civils que se'ls poguessin imposar en cas que es dictaminés una sentència condemnatòria. Pels fets que s'investiguen, la Fiscalia Anticorrupció de Castelló ha sol·licitat una pena de 12 anys de presó per a l'expresident de la Diputació i una de quatre anys i set mesos de presó per a Fernando Roig, a qui acusa d'un presumpte delicte de cooperació necessària en la insolvència i suborn.

Frustració d'execució de la sentència, blanqueig de capital i suborn

En la interlocutòria de processament dictada a l'abril, el jutge va acusar Fabra i la seva dona d'“ordir i portar a la pràctica un pla per amagar la major part dels seus ingressos i béns patrimonials”. Pretendrien evitar així un eventual embargament judicial pels gairebé 920.000 euros que el polític encara deu a l'Agència Tributària a conseqüència de la condemna per delictes fiscals. En l'execució d'aquest pla, els dos cònjuges haurien comptat des del principi “amb l'auxili” dels seus fills Borja i Clàudia i del marit d'aquesta última, Fernando Castro, que també s'asseurà al banc dels acusats.

Segons el jutge, la “situació d'aparent penúria econòmica” que exhibia el principal investigat no s'adequa amb el fet d'haver rebut entre els anys 2007 i 2017 abonaments en efectiu en comptes titulats al seu nom per import de gairebé 2,7 milions d'euros. També es contradiu amb el fet d'“haver mantingut una intensa activitat bancària, amb uns abonaments bancaris bruts superiors als 26 milions d'euros”.

L'instructor també detalla els lliuraments de diners a Fabra fets per Fernando Roig o Enrique Gimeno, administrador de la companyia Facsa. Aquestes transferències de fons es camuflaven presumptament com a préstecs personals privats o opcions de compra en relació amb immobles, encara que eren realitzades a petició de Fabra “en consideració a la seva persona, per ser o haver sigut president de la Diputació Provincial de Castelló i, en qualsevol cas, per ostentar una posició d'influència política a la província”, assenyala la resolució.

El jutge atribueix indiciàriament a Carlos Fabra i als altres quatre membres de la família processats, així com als quatre empresaris, un delicte de frustració de l'execució de la sentència. En el cas de l'exdirigent popular, en concepte d'autor, i en els altres com a cooperadors necessaris. També aprecia indicis d'un delicte continuat de suborn contra el mateix Fabra, Fernando Roig, Enrique Gimeno, Enrique Gimeno. Finalment, el magistrat considera que els fets investigats poden ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals en relació amb l'expresident de la Diputació, com a autor, i respecte als seus quatre familiars i al seu presumpte testaferro, Alejandro Lorca, com a cooperadors necessaris.

A més d'aquesta causa, el jutjat d'instrucció número 4 de Castelló també n'ha reobert una altra contra Carlos Fabra en què s'investiga si l'expolític va afavorir el golfista Sergio García facilitant-li l'adquisició d'un camp de golf per un import molt inferior al seu valor real, cosa que va perjudicar la resta de propietaris del terreny.

stats